Laseri

Trimis la data: 2006-09-20
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 3260
Autor: Iuliana Tudor
Dimensiune: 27kb
Voturi: 292
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Laseri:O alta conditie de fuinctionare a laserului e conditia de castig laser. Emisia stimulata e urmata de propragarea fascicolului de fotoni, extractia acestuia si reflectarea lui pe oglinda semitransparenta, reintoarcerea in mediul activ unde produce noi emisii stimulate. Acest fascicol ingrosat cade pe aceasi oglinda semitransparenta unde o parte e extras, o parte se reflecta s.a.m.d Laseri
Laseri:Radioactivitatea naturala
Fenomenul de radioactiv naturala consta in emisii de radiatii din interiorul nucleelor unor elemente chimice aflate in natura. Aceste elemente se numesc intabile.

Laseri:Tipurile de radiatii emise (rad α, β+,β-,γ).Fenomenul a fost pus in evidenta intamplator de catre Henri Becquerel prin impresionarea accidentala a unor placi fotografice care contineau impachetat un minereu cu uraniu(U).Acest fen a fost studiat si explicat de catre Marie si Pierre Curie. Ei au descoperit si alte elemente instabile (radioactive, Ra, Po).
Proprietati:
– radiatiile α sunt alc din part α421. Ipoteza protono-neutronica (Ivanenko-Heinseberg) nucleul atomic este format numai din p+ si n0.
– aceste radiatii sunt incarcate + si se mai scrie α2+, din acest motiv sunt deviate in campurile electr si mag.

– produc ionizari ale subst prin care trec, pierzandu-si rapid energ, de aceea parcursul lor in subst e foarte mic.Ecranarea se face in acest caz cu o simpla foaie de hartie.Organismelebiologice sunt influentate de aceste radiatii (efecte biologice).
– rad β- (un fascicul de é cu energ mare) sau β+ (pozitroni). β + = e+ - e – antipart electronului.
Particulele si antiparticulele nu pot coexista in acelasi mod si se anihileaza reciproc. In locul lor aparand o puternica generare de energie. Invers din energia rad electromag de tip γ poate aparea fen de generare de perechi in subst perechea fiind alc dintr-o part si o antipart. Antipart(pozitronii) au si ele aplicatii practice spre ex in diagnoza (PET). Aceasta metoda se foloseste in special in determinari asupra fluxului sanguin prin inregistrarea cu detectoare speciale a fascicolului de pozitroni, precum si a fassc de radiatii aparute prin interactia pozitronilor cu proba.

Rad de tip β- si β + fiind incarcate electric sunt deviate in campurile electrice si magnetice si produc ionizari ale atomilor subst de un trec, dar mai putine. Parcursul lor este mai lung. Pentru ecranare se folosesc placute metalice.
Rad γ sunt de tip electromag, fiind alc din fotoni, adiq fiecare foton poarta o cuanta de energ hυ, frecventa e foarte mare si lungimea de unda foarte mica, din acest motiv parcursul lor este foarte mare in subst(infinit) metodele de atenuare sunt coresp.
Campurile electr si mag nu act asupra radiatiilor. Nr de ionizari e foarte mic.

Totusi ele sunt foarte periculoase datorita energiei foarte mari pe care o au. Aplicatiile sunt legate de aceasta propr. Se folosesc in medicina(elem Co) la tratamentul tumorilor maligne, precizia de act asupra tesutului bolnav e data de instalatia care contine sursa radioactv.

Toate rad de tip radioactv utilizate in afara normelor de protectie a muncii pot produce boli de rad sau forme de cancer. In acelasi timp ele pot fi utilizate ca unelte in mmedicina pt tratarea unor astfel de boli.Utilizarile sunt multiple, imbracand aspecte diverse legate de propr lor: in stiinta, in industrie, biologie, st de mediu. Pot fi urmarite astfel o multitudine de procese din cele mai diverse domenii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.