Laserul

Trimis la data: 2004-11-15 Materia: Fizica Nivel: Gimnaziu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 4018
Autor: Stefan M. Dimensiune: 506kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Laserul - Se considera ca scurta istorie a laserilor incepe in anul 1917 cind Einstein a studiat pentru prima data fenomenul emisiei stimulate. In acea vreme, in plin razboi, nimeni nu se gindea la faptul ca acest fenomen ar putea avea vreo aplicatie practica. Din acest punct de vedere, fenomenul emisiei stimulate a fost dat uitarii, trecind neobservat pina in ultimii ani.Laserul

Laserul - In 1953, fizicianul american Charles N. Townes si, independent, fizicienii sovietici N.G. Basov si A.M. Prohorov au demonstrat ca prin emisie stimulata se poate realiza o amplificare a microundelor.

Laserul - In anul 1954, Townes si colaboratorii au construit un dispozitiv care permitea, intr-adevar, sa amplifice microudele. Cu ajutorul unui cimp electric ei au realizat inversiunea populatiilor a doua nivele energetice ale moleculelor de amoniac. Dirijind unde ultrascurte asupra moleculelor, Townes a reusit sa amplifice semnalele electrice foarte slabe, aproape imperceptibile. In felul acesta se nastea primul amplificator cuantic, maserul. Denumirea de maser provine de la initialele cuvintelor englezesti: microwave amplification by stimulated emission of radiation. Ceea ce inseamna, in traducere, amplificarea microundelor prin emisia stimulata a radiatiei.

Maserii se caracterizeaza, in special, printr-o foarte buna stabilitate a frecventei tranzitiilor emise. De aceea ei au permis marirea sensibilitatii aparaturii de masura si control in anumite domenii. Printre altele, maserii se folosesc ca etaloane de timp cunoscute si sub denumirea de ceasuri atomice sau moleculare.

Continuindu-si cercetarile, Townes a demonstrat, in 1958, ca nu numai microudele, ci si undele luminoase pot fi amplificate prin emisie stimulata.

Intr-adevar, peste doi ani Maiman construia primul “maser optic”, denumit apoi laser ("light amplification by stimulated emission of radiation“), cu ajutorul caruia a putut observa fenomenul de amplificare prin emisie stimulata a radiatiei vizibile (rosii) cu lungimea de unda de 0,6943m.

La scurt timp dupa inventarea lor, maserii si laserii au cunoscut o rapida dezvoltare si perfectionare. Prin performantele lor extraordinare, noile dispozitive au largit considerabil posibilitatile stiintei si tehnicii actuale.

Importanta deosebita acordata maserilor, si, in special, laserilor a fost subliniata, printre altele, si prin faptul ca, pina in prezent, in acest domeniu s-au acordat trei Premii Nobel pentru fizica:
- in 1964, fizicienilor Basov, Prohorov si Townes:
- in 1966, savantului Alfred Kastler;
- in 1971, fizicianului englez Dennis Gabor.

Cum functioneaza un laser?
De la inceput trebuie precizat ca pentru construirea unui laser propriu-zis, ca si a unei instalatii laser se pun probleme deosebit de complexe, a caror rezolvare necesita, printre altele, tehnologii specifice, dintre cele mai variate, caracterizate de o precizie deosebita care depaseste cele mai severe cerinte din practica obisnuita.

Fara a intra in astfel de detalii, ne vom margini la o descriere de principiu a laserului cu rubin, creat de Maiman in 1960 si devenit acum clasic.

Laserul cu rubin este alcatuit, in principal, dintr-un cristal cilindric de rubin, doua oglinzi paralele, argintate sau aurite si un tub de descarcare, in forma de spirala, umplut cu un gaz nobil si conectat la un condensator de mare capacitate (fig. 1) .

Dupa cum se stie, rubinul este un oxid de aluminiu care contine mici cantitati de ioni de crom. Cilindrul de rubin utilizat are lungimea de citiva centimetri si diametrul de citiva milimetri.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.