Latinitate si Dacism

Trimis la data: 2008-10-29 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 4115
Autor: Bubu Dimensiune: 150kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Latinitate si Dacism"
Teritoriul de formare. Limba romana s-a dezvoltat pe o larga baza teriotoriala romanizata, cuprinzand provincia Dacia nord-dunareana propriu zisa adica in primul rand:Oltenia,Banatul si Ardealul,si,in al doilea rand,Muntenia si sudul Moldovei,precum si zona sud-dunareana invecinata de-a lungul fluviului Dobrogea iar in vest si sud-vest provinciile romanizate ce au stat intodeauna in strans contact atat administrativ si comercial cu dacii.
"Latinitate si Dacism"

"Latinitate si Dacism"

Latina Orientala

Latina dunareana dimpreuna cu latina vorbita pe coasta dalmatiei si pana catre jumatatea a doua al secolul al III lea dimpreuna cu latina vorbita in Italia fac parte din grupul oriental al limbiilor romanice.

"Latinitate si Dacism"
Cucerirea si romanizarea Daciei

Cucerirea Daciei de catre Traian a fost pregatita de o serie de masuri cu caracter militar si administrativ.Inconjurata de provincii romanizate cu Dunarea fluviul roman,Dacia nu mai putea o opune o stavila romanizarii cu atat mai mult cu cat imperiul pentru siguranta granitei sale de nord trebuia sa planifice aceasta regiune si sa-si asigure stapanirea ei.

"Latinitate si Dacism"
Contributia scriitorilor

Contributia scriitorilor la progresul limbii literare consta nu atat in imbogatirea cantitativa a limbii literare cat in perfectionarea calitativa,expresiva.Fara o literatura dezvoltata este greu de conceput o limba literara evoluata.Procesul a mers in pararel si a fost urmarit in aceasta interdependeta de romanistii care au studia istoria limbii literare franceze sau acelei italiene.

"Latinitate si Dacism"
In cazul limbii romane,problema isi asteapta inca cercetatorul ceea ce putem spune deocamdata este ca rolul scriitorilor de seama a fost si este hotarata in actiunea de imbogatire estetica a lumii adica sub aspectul nuantarii ei semnatice al mladierii sintactice si al varieteti ei stilistice.

Cea mai veche si in acelas timp cea mai raspandita teorie a fost formulata de B.P.Hasdeu in 1879.Invatatul roman considera ca inceputurile limbii noastre literare trebuie cautate in tipariturile coresiene.Referindu-se la limba textelor romanesti in secolul al XVI lea Hasdeu afirma ca pe la jumatatea acestui veac limba romana infatisa diverse straturi unele mai inapoiate altele mai inaintate,intre care exista deja stratul cel devenit astazi aproape fara nici o schimbare limba tipica a romanului.

Mai tarziu acest punct de vdere a fost impartasit de majoritatea lingvistilor bucuresteni.Astfel O.Densusianu chiar daca nu-si formuleaza cu destula claritate opinia intrucat considera ca:”am fi […] prea exigenti daca am vrea sa cautam in textele secolului al XVI lea urme de stil literar sau unele indicii ale unei incercari de limba modelata dupa reguli de compozitie”,limba de atunci aparandu-i “exclusiv ca o adaptare la scopuri practice fara nici o preocupare de perfectionare literara”, se pare ca recunoaste totusi textelor brasovene rolul semnta in formarea traditiei literare romanesti intrucat afirma:”In special cartile lui Coresi a avut cea mai mare influenta contrbuind intr-o mare masura la dezvoltarea ulteriora a limbii romane literare

Teza aparitiei limbii romane literare in secolul al XVI lea a fost sustinuta recent si de I.Ghetie. “Textele literare” la care se refera I.Ghetie nu sunt doar cartile lui Coresi ci si tipariturile sibiene despre care avem informatii ca ar fi aparut cu putin inainte de 1550 precum si celelalte traduceri tiparite sau netiparite,pastrate sau pierdute realizate in acelas veac alaturi de care stau si scrierile administrative cu caracter oficial.

In ceea ce priveste romana literara propriu zisa G.Ivanescu sustine ca aceasta incepe a se construi abia pe la sfarsitul secolului al XVIII lea dupa 1870 si in prima jumatatea a seculului trecut.

In concluzie consideram ca procesul de cultivare al limbii romane prin interventia carturarilor si a oamenilor instruiti in cele trei provincii romanesti a inceput inca din epoca in care slavona indeplinea la noi functiile limbii de cultura si sa accelerat dupa ce romana a preluat aceste functii adica de prin secolul al XVII lea.

Monumente de limba scrisa

Cele mai importante monumente de limba literara din perioada la care ne referim sunt fara indoiala cartile religioase din secolul al XVI lea traduse,copiate sau tiparite la Brasov,Sibiu,Orastie,Cluj si probabil in Maramures.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.