Latinitate si dacism - studiu de caz

Trimis la data: 2011-04-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 19920
Autor: Mitzishor
Dimensiune: 3379kb
Voturi: 737
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Latinitate si dacism - studiu de caz
"Limba romana este limba latina vorbita neintrerupt in partea orientala a Imperiului Roman cuprinzand provinciile dunarene (Dacia, Panonia de Sud, Dardania, Moesia Superioara si Moesia Inferioara), din momentul patrunderii limbii latine in aceste provincii si pana in zilele noastre."
(A. Rosetti- Istoria limbii romane literare)
Referat despre Latinitate si dacism - studiu de caz
Latinitatea si dacismul sunt concepte care desemneaza doua curente de idei ce strabat cultura si literatura romana.

Dacismul
Dacismul este un curent in istoriografie, afirmat la jumatatea secolului al XIX-lea, prin absolutizarea (mitizarea) contributiei dacilor la formarea poporului roman.

Acesta isi face simtita prezenta odata cu interesul romanticilor pentru etnogeneza si pentru mitologia din spatiul traco-dac. Se contureaza ca un curent de idei, mai mult sau mai putin unitar, mai ales in perioada interbelica, de multe ori fiind asimilat cu orientarea traditionalista.

Latinitate
Latinitate este un termen care denumeste actiunea de impunere a limbii latine si a civilizatiei latine in urma cuceririi Daciei de catre romani.

Ideea de latinitate incepe sa fie afirmata la noi de generatia cronicarilor - secolele XVI - XVIII (Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce), apoi de stolnicul Constantin Cantacuzino si de Dimitrie Cantemir.

Atinge apogeul prin reprezentantii "Scolii Ardelene" (Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior).

Care este originea poporului si a limbii romane?
Originea latina ce atrage prin prestigiul istoric al Imperiului Roman si care compenseaza o serie de complexe de inferioritate fata de puterile din jur?
SAU
Originea daca a carei popularitate se explica prin misterul unei civilizatii prea putin cunoscute dar si prin fascinatia arhaicului?

Astazi se accepta in general ca istoria veche a romanilor este expresia unui proces de sinteza daco-romana a unui proces adiacent de integrare si de asimilare a elementului migrator. Potrivit majoritatii cercetatorilor (istorici, lingvisti, etnologi etc.), limba romana este rezultatul actiunii conjugate a mai multor straturi : elementul dac, roman si migrator.

Originea limbii romane este legata de originea poporului si a unitatii limbii romane in diverse zone in care se vorbeste pana astazi. Limba romana s-a format din limba latina populara adusa in Dacia si dezvoltata pana in zilele noastre.

Latina s-a impus in Dacia in urma colonizarii, dupa cucerirea Daciei de catre romani in urma razboiului din 105-106. Latina s-a impus rapid deoarece romanizarea a fost un proces intens, viu, dinamic; bastinasii erau interesati sa invete acest idiom pentru ca limba latina era limba oficiala. Romanii erau interesati ca localnicii sa stie limba latina pentru a putea stapani.

Limba dacilor nu ni s-a pastrat. Nu stim cum vorbeau dacii. Nu avem nicio propozitie. A fost descoperita o inscriptie in 1912 pe inelul de la Iezerov (inel cu un disc); pe patru randuri sunt 76 de litere grecesti; nu sunt semne intre cuvinte; nu stim de unde incepe si unde sfarseste cuvantul.

S-a pastrat din daca o lista de nume de plante, nume de persoane, nume de locuri, nume de ape (Dunare, Olt, Arges, Buzau, Prut, Nistru, Cerna, Siret, Somes, Cris, Timis, Motru, Jiu etc).

Sustinatori ai latinitatii
Letopisetele lui Grigore Ureche, Miron Costin si Ion Neculce.

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" de Dimitrie Cantemir
"[...] a Dachii adevarati mostenitori i-au pus si cu curat sangele fiilor sai, pre Dachia, care mai denainte varvara iera, au evghenisit-o."

Scoala Ardeleana care sustinea latinitatea prin exagerari, deoarece nu recunostea originile dace ale romanilor.

Lucian Blaga prin articolul "Revolta fondului nostru nelatin" din revista"Zamolxe".

"Avem insa si un bogat fond slavo-trac, exuberant si vital, care, oricat ne-am impotrivi, se desprinde uneori din corola necunoscutului rasarind puternic in constiinte."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.