Leadership - aspecte generale

Trimis la data: 2011-10-03
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 7.59 / 10
Downloads: 21
Autor: Claudia Mircescu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Liderul poate fi descris ca un posesor al uneltelor necesare pentru a crea si schimba structura si cultura in cadrul unei organizatii. Aceste prerechizite vor influenta stilul de leadership al managerilor, sanatatea managerilor si de asemenea facilitarea proceselor de comunicare, feedback si sisteme de recompense. Potrivit lui Schein (1992, apud Nyberg, Bernin, Theorell, 2005), managerii de mijloc si low managers, au o influenta crescuta asupra subordonatilor , stresului si sanatatii lor. Ei executa si determina limitele pentru subordonati.
Incepand cu secolul trecut cercetarile asupra leadershipului s-au centrat pe diferite aspecte ale trasaturilor de personalitate ale liderilor, comportamentelor si stilurilor. Cand am cautat in bazele de date referitoare la rezultatele care vizeaza sanatatea organizationala a angajatilor, am gasit o serie de teorii ale leadershipului care domina scena de cerecetare: teoria leadershipului orientat pe sarcina, cea a leadershipului orientat pe relatii si teoria leadershipului transformational si tranzactional. Acestea vor fi prezentate in detaliu in cele ce urmeaza.

Tipuri de leadership
O serie de studii argumenteaza ca comportamentele care alcatuiesc rolul de lider se impart in doua categorii generale: comportamente orientate pe relatie si comportamente orientate pe sarcina.
Comportamentele orientate pe relatii se refera la sentimente atitudini, satisfactia membrilor grupului si crsterea moralului, cresterea coeziunii, reduceera conflictelor interpersonale, manifestarea grijii pentru membrii grupului. ( Lord, 1977, apud Nyberg, Bernin, Theorell, 2005).

In opozitie, comportamentele orientate pe sarcina se focalizeaza pe probleme care survin, si mai putin pe satisfactia personala a membrilor grupului. Liderii trebuie sa conduca; trebuie sa ghideze grupul in directia atingerii cu succes a obiectivelor propuse. Definirea problemelor pentru grup, stabilirea retelelor de comunicare, oferirea de feedback evaluativ, planificarea, motivarea actiunilor, coordonarea actiunilor membrilor si facilitarea atingerii obiectivelor prin propunerea de solutii si inlaturarea obstacolelor, reprezinta aspecte cheie ale leadershipului orientat pe sarcina. (Lord,1977, apud Nyberg, Bernin, Theorell, 2005) .Ideea leadershipului transformational si tranzactional a fost introdusa pentru prima data de Burns (1978) iar mai tarziu dezvoltata de Bass (1985).

Bass defineste supervizarea transformationala in termenii efectului motivational al liderilor asupra subordonatilor. Acestia manifesta loialitate, incredere, admiratie si respect fata de liderul transformational. Subordonatii sunt motivati sa serveasca si sa realizeze mai mult decat se astepta de la ei initial. Ei sunt inspirati sa realizeze obiectivele care presupun un grad crescut de dificultate si devin mai constienti de nevoile organizatiei. Larsson (1999, apud Nyberg, Bernin, Theorell, 2005) explica dinamica leadershipului transformational ca fiind identificarea subordonatilor cu liderul, impartasirea viziunilor sale legate de viitor si eforturile facute de subordonati depasesc propriile lor interese.

Bass (1990, apud Nyberg, Bernin, Theorell, 2005) mentioneaza citeva trasasturi de personaliatate care caracterizeaza liderii transformationali: increderea in sine, determinare, intelegerea nevoilor subordonatilor. Exista patru tipuri variate ale comportamentelor de leadership transformational: 1. leadershipul idealizat: este comportamentul care determina subordonatii sa simta identificare si emotii puternice fata de lider.

2. motivatia inspiratoare: comportamentul de leadership care modeleaza valori ridicate si include comunicarea unei viziuni inspiratoare. Promoveaza simboluri puternice care determina eforturi ridicate si un sentiment de apartenenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.