Leasingul - un instrument modern de investitii si finantare

Trimis la data: 2011-04-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.22 / 10
Downloads: 521
Autor: Muresan Manuela
Dimensiune: 22kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unele pareri ale specialistilor din acest domeniu califica contractul de leasing ca un contract atipic de inchiriere. Teoria Bifunctionala a principiului de "sui generis" , in cazul contractelor de leasing porneste de la ideea ca acestea reglementeaza concomitent functia de cedare a dreptului de folosinta a obiectului de leasing si functia de finantare, fara sa absolutizeze nici una dintre aceste doua functiuni principale. Contractul de leasing, din punct de vedere al varietatii, este un contract independent "sui generis".
Formele principale ale contractului de leasing
Literatura de specialitate internationala distinge doua categorii de contracte de leasing :
Contracte de leasing operational ;
Contracte de leasing financiar ;

A.Contracte de leasing operational
Sub denumirea de leasing operational intra contractele de scurta durata pentru cedarea in folosinta (intrebuintare) a obiectelor de leasing, in care partile contractante prin respectarea unei perioade (durate) stabilite au dreptul de reziliere a contractului.Dreptul de reziliere a contractului poate fi convenit, sau sa intervina oricand, numai dupa trecerea unui timp stabilit in clauza de contract.

In cazul leasingului operational riscul afacerii de leasing este preluat de catre locatorul de leasing. Din cauza riscului investitional astfel de contracte se incheie numai pentru bunuri economice unde conditiile obiectului de leasing permit dupa rezilierea contractului imediat contractarea acestuia cu alti utilizatori de leasing (de exemplu : contractele de leasing operational in domeniul automobilelor, instalatiilor telefonice etc.).

Contractele de leasing operational sunt considerate contracte de inchiriere, intrucat conform clauzelor acestui contract in spatele acestor afaceri sta ideea ca acelasi obiect, in conditiile unei perioade relativ scurte de functionare, va sta la dispozitia de folosire a mai multor utilizatori pentru intervale de timp nelimitate.

B.Contracte de leasing financiar
Contractele de leasing financiar difera de contractul de leasing operational in primul rand prin faptul ca in cazul acestuia partenerii contractuali (locatorul si utilizatorul de leasing) stabilesc durata de baza a contractului cu caracter nereziliabil.Aceasta durata de baza trebuie in toate cazurile sa fie mai scurta decat durata de folosinta obisnuita de exploatare conventionala a obiectului de leasing.

La contractul de leasing financiar riscurile de investitii si de valorificare a obiectului de leasing la valoarea reziduala revin, revin in general, utilizatorului de leasing in functie de formele de contract si de precizarile din clauzele acestora. Pe piata mondiala cele mai multe contracte de leasing incheiate sunt cele financiare, care au o dura de valabilitate indelungata, intre 3 si 7 ani.Contractele de leasing financiar difera intre ele din punct de vedere al subgrupelor si formei contractului incheiat dupa diferite criterii .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.