Lectia Baudelaire

Trimis la data: 2009-03-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Lili Murgoci
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Charles Baudelaire este, neindoielnic, unul dintre marii creatori ai literaturii moderne, spirit prodigios - profund si original - care a schimbat radical parcursul poeziei lumii, vizionar si initiator. Suntem cu totii impregnati de eforturile lui creative. El a despartit apele: de o parte, poezia obiect, mimetica, imagistica, pasiva, frumoasa, de cealalta parte, poezia perceptiva, subiectivizata, abisala, ofensiva, tensionata, problematizanta, reflexiva, autotelica, "travaliu de singularizare" (Laurent Jenny).
Baudelaire, socotit, cu usurinta, un discrazic, este, in realitate, un dezgustat de acumularea de conventionalism, de suficienta conservatoare a traditiei, de frumusetea academica, goala de continut. De aceea, el refuza trecutul celorlalti si-si proclama prezentul sau, singular, virgin. Frumosul doctoral este sterp, comprimat de sine, vlaguit de semantica. Baudelaire reformuleaza notiunea esteticului, socotind frumos tot ceea ce genereaza idei, instiga imaginatia, multiplica figuralitatea realului, fara insa a depasi marca stilului de autor.

Nu frumosul ostentativ, nud, retorizat, este apreciat de poet, ci frumosul discret, gandit, imanent, invizibil, care este intensiv si regenerativ, expresiv, frumosul poietic din descompunere, frumusetea mortii, care produce stari, ganduri. Un frumos in potentialitate, aflat permanent, pentru subtilul poet, intr-o camera de asteptare, un act atipit, promitand voluptati, ecouri. Baudelaire gandeste o estetica fenomenologica, o cunoastere creativa, recuperata din subiectivitate, arta ca experienta instantanee, atingerea unei plenaritati temporale prin tintirea totala a prezentului.

Pornind de la aceleasi intrebari existentiale, Baudelaire este reversul lui Dostoievski. El pluteste intr-un univers artificial al unei individualitati utopice. In acest sens, se poate afirma despre poet ceea ce acesta afirmase despre Poe: "a fost o minte exceptional de solitara". Pe cand Baudelaire socoteste ca arta autentica este morala in sine, prin valoarea sa, pravoslavnicul Dostoievski stie ca morala crestina este frumoasa fiindca este perfecta, iar scrisul este apanajul credintei.

Baudelaire reformeaza insasi mentalitatea actului de creatie, transformand scrisul intr-un demers exclusiv estetic. Prin dandysm, modelul estetic devine un modus vivendi. Esteticul este imanent etic si mantuitor. Scrisul, singur, este destul pentru a izbavi. Poezia lui Baudelaire apare ca o manifestare a orgoliului creator al eului, conducand la o lustratie estetica. Poetul isi insuseste uneori o atitudine histrionica, reprezentand tragismul in derizoriu, ecorsand fardurile, stratul estetic. In acelasi timp, in fondul sau, are imprimata o retractilitate aristocratica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.