Lectia despre cub

Trimis la data: 2008-03-02
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.43 / 10
Downloads: 8771
Autor: Serban Ivascu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 490
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nicolae Manolescu mărturiseşte în opera sa “Despre poezie”: Nichita Stănescu a inventat un limbaj abstract, de semen pure, cel mai abstract din poezia noastră, în care subiectivul şi obiectivul se confundă, lucrul şi numele lui fac una, iar simbolul nu e mai mult decât un semn. Antimimesisul triumfă într-un lirism de reprezentări cifrice (şi nicidecum cifrate)”.
Într-adevăr, valoarea acestui poet şi inovaţia pe care a adus-o artei lirice este fundamentală, mai ales în procesul de schimbare a opticii din care era văzută literatura şi principiile de creare ale acesteia, însă mai presus de tot se află conţinutul şi modul în care acesta este organizat şi perceput de către cititor.

Un alt element apreciabil la poezia lui Nichita Stănescu este viziunea largă pe care o lasă în cadrul interpretativ; deşi poetul a dorit să-şi exprime o idee prin intermediul unei poezii, modul în care aceasta este concepută lărgeşte universul de interpretare astfel încât ar fi plauzibile o serie întreagă de explicaţii.

Această poezie încă din titlu îşi propune un motiv care aparţine matematicii, şi anume cubul, simbol al perfecţiunii. Din orice punct al spaţiului acest obiecr geometric are aceeaşi formă, abstractizând, s-ar putea spune că poetul a încercat să proiecteze o viziune cât mai obiectivă a unui comcept general valabil pentru fiecare fiinţă umană.

Cuvântul “lecţia” din titlu demonstrază deasemenea faptul că eul liric doreşte să explice motivul cubului, şi dea lungul acestui discurs literar se parcurge întreaga istorie a existenţei universului, timpului, spaţiului, poatte chiar şi a divinităţii. Primele versuri spun “Se ia o bucată de piatră,/ se ciopleşte cu o daltă de sânge,/ se lustruieşte cu ochiul lui Homer/, se răzuieşte cu raze/ Până cubul iese perfect ”. Piatra este simbol al statorniciei, al materialului promordial. Ea se formează intr-un interval destul de lung, prin solidificarea pământului.

Din punct de vedere al religiei creştine, creaţia omului s-a săvârşit prin suflarea Duhului Sfânt într-un prototip al omului modelat din lut. Astfel el a căpătat viaţă dar şi posibilitatea de a avea voinţă liberă, liberul arbitru.

Dalta de sânge ar putea fi simbolul transpunerii prin metamorfoză a existenţei umane în contextul universului. Schimbările pe carea aceasta le-a suferit sunt reprezentate de istorie prin evenimente ce şi-au pus amprenta într-un mod evident asupra cursului destinului uman staţionar, care pentru mine înseamnă: liberatatea de a-ţi alege viaţa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.