Lectii de informatica

Trimis la data: 2003-03-14 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 9655
Autor: Titi aurelian Dimensiune: 567kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lecţiile se adresează elevilor, studenţilor, părinţilor şi tuturor celor care au dorinţa de a înţelege şi folosi noţiunile de informatică în viaţa zilnică. Lecţiile sunt prezentate la cel mai accesibil nivel de pregătire, noţiunile prezentate neavând nevoie de cunoştinţe de matematică superioră.

3. Tratarea practică a lecţiilor va fi prezentă pe tot parcursul lecţiilor, partea teoretică fiind substituită în cea mai mare măsură practicii.

4. Lecţiile pot ajuta în aceeaşi măsură şi pe cei neiniţiaţi cât şi pe cei care au deja unele cunoştinţe obţinute la orele de clasă din şcoală sau la orele de informatică din liceu.

5. Lecţiile conţin structura generală a PC-urilor şi este destinată utilizatorilor de PC.

6. Lecţiile vor rula programele : Dos, Word for Windows, Maicrosoft Windows şi Norton Comander.

LECŢIA 1. COMPUTERUL ŞI PROGRAMAREA

Calculatorul. Pentru definirea sistemului de operare se foloseşte cuvântul ,, resurse ’’ În cadrul resurselor intră toate elementele de hard şi soft. Dintre resurse fac parte: memoria principală (RAM), hard discul, imprimanta, programele, porturile paralele, etc. Orice calculator are un support de păstrare a informaţiilor, care se numeşte hard disc (disc fix, disc magnetic).

Hard disc-ul este plasat în unitatea centrală şi funcţionează pe baza proprietăţilor magnetice. Pe lângă hard disc-uri, calculatoarele sunt dotate cu unităţi de dischetă, folosite pentru stocarea şi citirea informaţiilor pe şi de pe dischetă.

Dischetele sunt folosite pentru a transmite date calculatorului sau pentru a prelua date de pe acestea. Discheta se introduce în unitatea de dischetă cu orificiul protejat de lama elastică îndreptat înainte şi cu orificiul pentru protejarea datelor în partea stângă.

Pentru eliberarea ei se apasă butonul special aflat pe unitatea de dischetă. Dischetele se pot şterge(formata) ori de câte ori dorim. Spre deosebire de dischete, CD ROM-urile(compact discurile) sunt mul mai durabile dar pot fi scrise o singură dată, fără posibilitatea de a şterge informaţiile sau de a le rescrie. Pentru a fi introdus în CD WRITER, CD-ul se pune pe un suport special, unde este blocat automat.
Toate unităţile de disc au ataşate o literă. : Unitatea de dischetă se noteză cu A ; Hadr disc-ul cu C ; CD Rom-ul se notează cu D.

Capacitatea memoriei. Cea mai mică unitate este bitul. Un bit(1b) poate lua valoarea 0 sau 1. 8biţi formează un byte(1B). Cu ajutorul lui se definesc celelalte unităţi de măsură :
1024 byts = 1 kilobyt (1kB)
1024 kilobytes = 1 megabyte (1MB)
1024 mehabytes = 1 gigabyte (1GB).

Părţile componente sunt date în schema de mai jos, şi este formată din :
. Unitatea centrală(UC)-are în comonenţa sa un microprocesor, memoria principal(RAM), hard disc-ul şi floppy disc.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.