Lectura - act subiectiv - rational

Trimis la data: 2010-04-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 0
Autor: Alice Nulica
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lectura reprezinta o comunicare dintre lumea a doua: "...lumea starilor de constiinta..." si lumea a treia: "... lumea continuturilor obiective ale gandirii, in special al gandirii stiintifice si poetice si a operelor de arta" [1]. Lectura este asociala, se interactioneaza cu o alta realitate decat cea sociala, dar care are ea insasi caracter social.In acest tip de comunicare realittea este suspendata, iar emitatorul devine cartea, perceputa ca o lume ideala, "aflata deasupra constiintei individuale" [2], transindividuala. Acasta lume ofera un statut simbolic receptorului, inteles ca prestigiu, ca innobilare: "Pentru mine viata spirituala a fost singura modalitate de a evada din zoologie, singura modalitate prin care mai puteai sa te refugiezi de pragmatismul si... cum sa spun... vulgaritatea..." (Luca Eugen)
Lectura o definesc ca fiind corelatia dintre discurs si semnificatiile atribiute de catre lector acestuia. Ele sunt adevaruri personale.
In cele ce urmeaza voi prezenta procesul lecturii inteles ca socializare si cum se construieste prin intermediul acesteia filosofia unitara a individului. In prima faza este un act irational, adica nu exista un principiu de selectie a cartilor, observabil in cadrul interviurilor, mai ales atunci cand intervievatii sunt intrebati care au fost primele carti citite, iar acestia ne raspund ca au fost povestile.

Insa, se pot identifica motivatii prin care se urmareste justificarea unei normalitati generale. Una dintre acestea este faptul ca exista carti care isi au varsta lor, prin intermediul carora se faciliteaza intelegerea altora cu grad mai mare de dificultate: "...nu citesti... o carte de povesti, nu stiu daca poti citi [...] si intelege un roman de razboi. [...] treci ca pe niste scari asa... si gradual ca altfel..." (Elena Tiu)

Luca Eugen ne spune ca cititul reprezenta o practica familiala, ceea ce a facut ca el insusi, prin socializare, sa-si insuseasca acest habitus:"Am avut in familie o atmosfera care ne-a stimulat inca de mici in privinta asta." Un argument asemanator se intalneste si la Peli Francisc, dar acesta ne descrie si modul de stimulare:"...frate-meu citea foarte mult. Avea obiceiul sa-mi povesteasca seara... Si la un moment dat... a intrerupt o povestire... n-a mai vrut sa-mi zica mai departe pana a doua zi dimineata cand mi-a pus cartea in mana cu semnul de carte deschis pana unde mi-a povestit..."

In acest stadiu lectorul isi insuseste primele cunostinte despre lumea a treia, are o atitudine pasiva, nu intervine asupra informatiilor acumulate, iar alegerea este data de o forta exterioara Sinelui, dar care nu este simtita ca fiind constrangatoare.In faza urmatoare scoala preia rolul familiei, insa in cazul unora aceasta reprezinta primul stadiu: "...am citit de la scoala primara, povesti, lucruri marunte asa, dar ca si literatura abia de prin clasa a sasea, a saptea - asta insemnand in jur de 13 ani." (Reit Valeria) Programa scolara va constitui una dintre sursele de identificare a cartilor, dar nu intotdeauna acceptata: "Nu imi placeau, [...] atunci cand lucrul era impus [...] parea disecat la rece si atunci parea ca obligativitate."

(Elena Tiu) sau se adopta un comportament conformist, doar pentru a-si putea salva spatiul privat: "In primul rand din programa scolara pentru ca era obligatoriu ...imi puteam permite sa mai citesc si in afara de programa scolara." (Dan Cazacu).In aceasta perioada campul de optiuni se largeste. Comportamentul de cautare este exploratoriu, in care nu se intrezareste un criteriu de selectie: "...am citit foarte mult... la inceput absolut la intamplare." (Elena Tiu).

Tot in acest stadiu se pot regasi primele forme de individualizare prin ceea ce se lectura: "Cand erai student, trebuia in primul rand sa sochezi lumea din jur, si cel mai bine ii socai spunand c-ai citit..." (Paul Bercheanu) sau prin adoptarea unui stil de viata boem: "erau perioadele acelea, in care-ti doreai sa ai o viata spirituala, alta decat aia de elev, in care trebuia sa..." (Mircea Barsan).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.