Lefter Popescu - caracterizare

Trimis la data: 2010-05-05
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.48 / 10
Downloads: 1
Autor: Miruna Ghita
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera lui I. L. Caragiale acopera trei mari genuri : publicistica, dramaturgie si proza (nuvele si schite). Nuvela "Doua Loturi" de Ion Luca Caragiale, a fost publicata mai intai in "Gazeta sateanului", apoi inclusa in volumul "Momente si schite", aparut in 1901.Tema nuvelei "Doua loturi" de I. L. Caragiale o constituie drama omului obisnuit, al carui destin este situat la limita dintre comic si tragic. Titlul nuvelei semnifica sansa pe care omul obisnuit o poate avea la un moment dat in viata lui. Numele personajului principal este format din : "Lefter", termen argotic folosit pentru a arata starea materiala nesatisfacatoare a personajului principal si "Popescu" , ce este un nume obisnuit, acesta aratand ca el este un om oarecare.
Lefter Popescu este personajul principal al nuvelei, deoarece participa la toate momentele actiunii, iar toate celelalte personaje actioneaza in functie de comportamentul si de atitudinea lui, de relatia pe care o stabilesc cu acesta, cu cele mai multe dintre ele aflandu-se intr-un conflict temporar sau de durata .

Se hraneste cu iluzia ca s-ar putea imbogati pe neasteptate, desi initial se arata neincrezator in sansa de a castiga, pesimist dupa propria marturisire "Ti-ai gasit! Eu si noroc!"(autocaracterizare).El cauta biletele de loterie ratacite si oboseste, dar apoi se revigoreaza brusc, atunci cand crede ca isi aduce aminte unde a pus biletele. La vederea mormanelor de vechituri din casa chivutelor, Lefter simte o nerabdare pe care si-o stapaneste cu greu. Dezamagirea ccare il cuprinde atunci cand nu gaseste biletele in jachet, il face sa devina impulsiv si violent cu Taca "...te omor, ma intelegi? Te omor!"

Are si momente de generozitate, dar este o generozitate interesata caci ofera un anumit procent din posibilul castig comisarului pentru a face presiuni asupra tigancilor sa inapoieze biletele. Afectiv, Lefter Popescu evolueaza intre speranta si disperare si apoi de la deznadejde la explozii de furie: tipa la sotie ,sparge farfuriile, o bate pe tiganca, si-l apostrofeaza pana si pe comisarul Turtureanu.

Se intoarce la chivute, care dormeau. Asteptand, isi face un discurs prin care sa le imbuneze sa-i dea biletele spunandu-le ca le va da cincisprezece la suta daca ii dau biletele. Cand se scoala tigancile, el bate la usa si iese fata care, imediat cum il vede, striga ca iar a venit "nebunul" si domnul Lefter se pomeneste "fleasc drept in ochi, o strachina cu prune sleite", aceasta fiind o situatie tragico-comica.

Gasirea neasteptata a biletelor, dupa atata zbucium inutil, ii da o stare de extaz si fericire deplina "Toti zeii! toti au murit! toti mor ! numai Norocul traieste si va trai alaturi cu Vremea, nemuritoare ca si el". Aici el se autocaracterizeaza deoarece se crede cel mai norocos om din lume.

Fericirea tine insa destul de putin, pentru ca seriile biletelor erau inversate si atunci cand constata ca visul sau de imbogatire s-a naruit, disperarea atinge cote maxime si se comporta ca un nebun: il jigneste pe bancher, isi da palme si pumni, bate din picioare, se jeleste , face un taraboi de nedescris.

Cu toate aceste manifestari ale sale, Lefter Popescu este un om obisnuit, insa situatia in care se afla este neobisnuita si de aceea comportamentul sau nu este normal. El este o victima a hazardului.Atitudinea scriitorului nu este batjocoritoare ci-l invaluie cu multa intelegere si chiar compasiune. O alta situatie tragi-comcia este si aceea cand, dupa ce se intorc la berarie, capitanul Pandele il acuza pe Lefter de neglijenta, indiferenta si imprudenta.

Trasaturile de caracter ale personajului sunt prezentate atat direct de catre narator, de alte personaje sau de personajul insusi ori se desprind indirect din faptele, comportamentul, gandurile si framantarile sale din limbajul folosit si chiar din numele purtat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.