Legatura contabilitatii financiare cu contabilitatea analitica a cheltuielilor

Trimis la data: 2014-07-17 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Relu_A Dimensiune: 74kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Societatile comerciale, societatile /companiile nationale, regiile autonome, institutiile nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice cu scop lucrativ au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate proprie, respectiv contabilitate financiara si contabilitate de gestiune adaptata la specificul activitatii.
Contabilitatea generala, denumita si financiara, are la baza norme unitare privind organizarea si conducerea acesteia, care au un caracter obligatoriu pentru toate unitatile patrimoniale, avand ca obiectiv principal furnizarea informatiilor necesare atat pentru necesitatile proprii cat si in relatiile acestora cu asociatii sau actionarii, clientii, furnizorii, bancile, organele fiscale si alte persoane juridice si fizice.

Contabilitatea de gestiune se organizeaza de fiecare unitate patrimoniala in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii, avand ca obiective principale urmatoarele: calcularea costurilor; stabilirea rezultatelor si a rentabilitatii produselor, lucrarilor si serviciilor executate; intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli pe feluri de activitati, urmarirea si controlul executarii acestora in scopul cunoasterii rezultatelor si furnizarii datelor necesare fundamentarii deciziilor privind gestiunea unitatii patriAZmoniale.

Pentru a conduce si a lua decizii pe termen scurt si lung, managerul unitatii patrimoniale elaboreaza si utilizeaza instrumente de asistare la adoptarea unei decizii. Un segment important al acestor instrumente il reprezinta calculatia costurilor productiei pe care se bazeaza deciziile. Valoarea deciziilor depinde, asadar, de natura si calitatea costurilor avute in vedere.

Calculatia costurilor productiei se realizeaza in cadrul unui sistem informational specific: contabilitatea analitica. Aceasta difera de contabilitatea financiara prin functionarea sa, ca si prin obiectivele pe care si le propune, desi preia cea mai mare parte a informatiilor tocmai din contabilitatea financiara.
In cadrul contabilitatii financiare exista o clasa distincta de conturi pentru reflectare consumatiunilor de valori ale perioadei curente. Este vorba de clasa a 6-a "Conturi de cheltuieli" in care consumatiunile de valori sunt structurate dupa natura lor economica.

Toate conturile din aceasta clasa colecteaza in debitul lor consumatiunile de valori care se fac in cursul perioadei de gestiune (o luna), iar in credit consumatiunile de valori care au fost deduse, intrucat apartin stocurilor sau privesc alte perioade de gestiune, dupa care restul cheltuielilor sunt considerate ca fiind consumatiuni ce urmeaza a fi suportate pe seama veniturilor perioadei. Ca urmare, acestea sunt preluate in debitul contului 121 "Profit si pierdere".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.