Legatura intre tipurile de diabet, complicatii si hemoglobina glicozilata

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 62
Nota: 8.07 / 10
Downloads: 84
Autor: Marilena Petre
Dimensiune: 70kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pancreasul endocrin este format din aproximativ un million de aglomerari celulare, numite insulele Langerhans. Embriologic vorbind, originea acestor insule este endodermala si se formeaza alaturi de sistemul tubuloductal pancreatic. Prima evidentiere a formarii insulelor se poate observa la foetusul uman in lunile 9-11.Exista mai multe tipuri de celule la nivelul acestor insule si anume patru tipuri majore si doua minore. Diferentierea lor se face pe baza proprietatilor de a se colora specific la actiunea imunoperoxidazei, ultrastructurii granulelor din componenta lor si prin continutul hormonal.
Diabetul zaharat este un grup heterogen de afectiuni care au drept trasatura hiperglicemia. Poate sa apara secundar oricarei alte boli ce cauzeaza distructia extensive a insulelor pancreatice, incluzand in aceasta categorie pancreatita, tumorile, anumite medicamente, hemocromatoza, diverse endocrinopatii dobandite sau genetice si interventiile chirurgicale.

In orice caz, cele mai comune si importante forme de diabet zaharat apar ca urmare a afectiunilor primare ale sistemului de semnalizare celula apartinand insulelor- insulina. Acestea pot fi impartite in doua variante comune (tipul I si II) care difera prin patternul constituirii sale, raspunsul insulinic si originea lor, si mai putin comun prin defecte specific ale celulelor beta ( ).

Tipul I de diabet, de asemenea denumit si diabet zaharat insulino-dependent (IDDM), denumit anterior ca "juvenile-onset diabet", diabet juvenil, cu aparitie la copil, reprezinta aproximativ 10% din toate cauzele de diabet primar.Restul de 80-90% din restul pacientilor prezinta asa-numitul diabet de tip II, de asemeni denumit diabet zaharat insulin-independent (NIDDM), cunoscut anterior ca "adult-onset diabet", diabet ce se instaleaza la adult.

Al treilea grup important, denumit "maturity-onset diabetes of the young" (MODY), diabetul juvenil de tip adult.Ar trebui mentionat faptul ca, desi tipurile majore de diabet au mecanisme patogenice diferite, complicatiile pe termen lung ale vaselor de sange, rinichilor, ochilor si nervilor sunt aceleasi si reprezinta cauza majora de morbiditate si mortalitate incriminate in diabetul zaharat.

Diabetul afecteaza estimative 13 milioane din populatia SUA, desi doar o jumatate din acestia sunt diagnosticati clinic; reprezinta a saptea cauza de mortalitate pe teritoriul SUA. Prevalenta diabetului creste cu varsta, aproximativ 50% din pacienti au o varsta peste 55 de ani. Homeostazia normal a glucozei este este controlata de trei procese interrelationate: productia de glucoza in ficat, preluarea si utilizarea glucozei de catre tesuturile periferice si secretia de insulina.

Gena pentru insulin este exprimata in celulele beta ale insulelor pancreatice. Preproinsulina este sintetizata in reticulul endoplasmic rugos (RER), din ARNm si transportata catre aparatul Golgi. Aici, o serie de etape de clivaj proteolitic associate convertazelor genereaza insulina matura si un peptid de clivaj, peptidul C.Cel mai important trigger al sintezei si eliberarii de insulina este glucoza.

O crestere a nivelului glucozei sangvine cauzeaza "uptake-ul" de glucoza in celulele beta, facilitat de o proteina transportoare, insulino-independenta, GLUT-2. Acest proces va implica si o eliberare imediata de insulina, probabil aceea care este inmagazinata in granulele celulelor beta. Daca stimulul secretor persista, cuplat cu invervatie colinergica normala, un raspuns prelungit va aparea, implicand o sinteza activa a insulinei. Alti agenti, incluzand hormoni intestinali si aminoacizi specifici (Leucina si Arginina), ca si sulfonil-ureea, stimuleaza eliberarea de insulina, dar nu si sinteza ei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.