Legaturi chimice

Trimis la data: 2013-12-03 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: razvanel23 Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legaturile chimice sunt interactiuni puternice care se stabilesc intre atomi cu participarea electronilor de valenta (de pe ultimul strat).Se cunosc trei tipuri de legaturi chimice, diferite prin modul in care se realizeaza: legatura ionica, legatura covalenta, legatura metalica.
Referate similare: Legaturi chimice Legaturi chimice

A) Legatura ionica
-se stabileste intre atomii elementelor cu puternic caracter metalic (electropozitiv) si elemente cu puternic caracter nemetalic (electronegativ);
-se realizeaza in doua etape:
- formarea ionilor de semn contrar;
-exercitarea fortei de atractie (electrostatica) intre ioni.

Fiecare ion tinde sa se inconjoare de un numar maxim de ioni de semn contrar formand agregate tridimensionale de ioni, numite retele ionice, in care ionii sunt dispusi ordonat.De exemplu, in cristalul de clorura de sodiu, ionii de Na+ sunt dispusi in centrul si pe mijlocul laturilor unui cub, iar ionii de Cl- sunt dispusi in varfurile si pe centrul fetelor cubului. Clorura de sodiu prezinta o retea cubica in care fiecare ion de Na+ este inconjurat la mica distanta de 6 ioni de Cl- si , invers, fiecare ion de Cl- este inconjurat de 6 ioni de Na+.

Intr-un cristal ionic nr. de sarcini pozitive este egal cu nr. de sarcini negative, cristalul fiind neutru din punct de vedere electric.Pentru ca substantele ionice nu sunt alcatuite din molecule, formula chimica indica raportul dintre nr. ionilor pozitivi si nr. ionilor negative din cristal.Astfel, formula NaCl arata ca in cristalul de clorura de sodiu, unui ion de sodiu ii corespunde un ion de clor, iar formula CaF2 arata ca, in cristalul de fluorura de calciu, unui ion Ca+2 ii corespund doi ioni F-.

Utilizarile clorurii de sodiu:
- alimentatie ( sare de bucatarie );
- medicina - ser fiziologic ( solutie de NaCl de c = 0,9% );
- obtinerea sodei caustic (NaOH), a sodiului si a clorului;
- indepartarea ghetii de pe carosabil;
- conservarea legumelor;
- tabacarie.
APLICATII

1. Se considera elementele: Cl (grupa 17, perioada 3 ), S (are 4 electroni in substratul 3p ), Mg ( Z=12 ).
a)Reprezentati configuratiile electronice ale atomilor si ale ionilor acestor elemente.
b)Identificati substantele ionice ce se pot obtine din aceste elemente si modelati legaturile ionice din aceste substante.
2. Consultati sistemul periodic si alegeti cuplurile de elemente care pot genera compusi ionici.

Reprezentati formarea legaturilor ionice.
a) S , Br; b) Ba, O; c) K, N; d) N , F; e) H , Na
3. Se considera compusii: Al2O3, CaO, FeCl3, H2O, HCl, NaOH, H2S, SO3. Identificati compusii ionici si aratati din ce clasa de substante anorganice fac parte.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.