Legaturile dintre BCE si Romania pe perioada de criza

Trimis la data: 2014-08-18
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana_S
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Banca Centrala Europeana este cea mai noua institutie a Uniunii Europene si reprezinta pilonul central al Uniunii Economice si Monetare. A fost infiintata oficial la data de 1.06.1998. Impreuna cu bancile centrale ale celor 15 state membre UE, BCE face parte din Sistemul European de Banci Centrale (SEBC), al carui tel principal este mentinerea stabilitatii preturilor. Principalele sarcini ale BCE includ definirea si punerea in practica a politicii monetare pentru zona Euro, realizarea de tranzactii internationale in devize, pastrarea si administrarea rezervelor valutare ale statelor membre.
Baza legala pentru politica monetara unica o constituie Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC) si al Bancii Centrale Europene. BCE este centrul Eurosistemului si al SEBC, indeplinind impreuna cu acestea sarcinile ce le-au fost atribuite.Sistemul European al Bancilor Centrale include BCE si bancile centrale nationale ale statelor membre UE, indiferent daca acestea au adoptat sau nu moneda unica. Eurosistemul include BCE si bancile centrale nationale ale acelor state membre care au adoptat euro.

Zona euro este constituita din acele state membre care au adoptat moneda euro.Structurile de conducere ale BCE sunt: Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Executiv si Consiliul General.
Zona euro se confrunta cu un risc de incetinire a ritmului de crestere economica si de accentuare a inflatiei in 2008, ceea ce reprezinta o dilema pentru Banca Centrala Europeana (BCE) in ce priveste politica monetara.Riscurile inflationiste s-au accentuat pe fondul scumpirii petrolului si alimentelor, dar si al nivelului salariilor, a declarat comisarul european pe probleme monetare, Joaquin Almunia, in fata unui comitet al Parlamentului European.

BCE trebuie sa mentina stabilitatea preturilor, respectiv o rata anuala a inflatiei imediat sub plafonul de 2%.Uniunea Europeana a redus in aceasta luna previziunile de crestere economica in 2008 pentru cele 13 state din zona euro, de la 2,6% la "In prezent, politica BNR este in concordanta cu politica BCE. Armonizarea cu structura, normele si directivele BCE este aproape completa, in special dupa 1 ianuarie 2007. Acest fapt constituie un factor de stabilitate. Procesul de convergenta pentru adoptarea euro in 2014 va consolida coordonarea politicii monetare a BNR cu politica BCE."

Banca Centrala Europeana (BCE) a vandut, bancilor, titluri in valoare totala de 94,8 miliarde de euro, pentru a suplimenta lichiditatile din sectorul financiar.Aceasta masura vine pe fondul problemelor existente pe pietele de creditare. Titlurile au o dobanda fixa de 4% iar termenul scadent este de o zi. BCE a anuntat ca intentioneaza sa onoreze cererile din piata in proportie de 100%. In urma acestui anunt, dobanda overnight a coborat la circa 4,1%, usor peste tinta de 4% a BCE, dar cu mult sub nivelul precedent, de 4,62%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.