Legaturile dintre executarea silita si procesul civil

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: alexandrud Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Executarea silita este procedura prin mijlocirea careia creditorul, titular al dreptului recunoscut printr-o hotarare judecatoreasca sau printr-un alt titlu executoriu, constrange - cu concursul organelor de stat competente - pe debitorul sau, care nu-si executa de buna voie obligatiile ce decurg dintr-un asemenea titlu, de a si le aduce la indeplinire, in mod silit.De regula, titlul in temeiul caruia se face executarea silita este o hotarare judecatoreasca care a ramas definitiva sau a devenit irevocabila ori a fost data cu executie vremelnica.

Cu exceptia actiunilor in constatare (prin care se urmareste doar stabilirea existentei sau inexistentei unui drept subiectiv) si a altor catorva actiuni, precum cele privitoare la starea civila, in care hotararea ce se obtine nu este susceptibila de executare silita, actiunile in justitie obisnuite urmaresc realizarea dreptului incalcat si reprezinta astfel sanctiunea dreptului. Din moment ce legea recunoaste si garanteaza persoanelor fizice si juridice drepturi subiective si interese legitime, tot ea trebuie sa le puna la dispozitie si mijlocul legal pentru realizarea lor.

De altfel, specificul constrangerii judiciare, consta in aceea ca ea se realizeaza, in vederea protectiei acordate titularului dreptului subiectiv incalcat, pe cale procesuala. Este necesar sa se obtina in prealabil recunoasterea dreptului valorificat prin actiune, iar apoi sa se treaca la executarea obligatiei paratului, in vederea restabilirii ordinii de drept incalcate.Instanta judecatoreasca trebuie sa procedeze la o dezbatere contradictorie si publica, urmand ca pe baza materialului probator strans si a textelor de lege aplicabile cauzei, sa pronunte hotararea.

Astfel, aceasta prima faza a procesului civil, faza judecatii, duce la constituirea titlului executoriu.Pe baza acestui titlu executoriu, poate sa inceapa apoi cea de-a doua faza, constand in activitatea de realizare a dreptului recunoscut, de exemplu prin ridicarea obiectului datorat si predarea lui creditorului urmaritor sau valorificarea, de regula prin vanzarea silita, a unei parti din bunurile datornicului si plata catre creditor a creantei puse in executare.

Fara aceasta posibilitate concreta de urmarire silita a bunurilor debitorului, pentru ipoteza in care acesta nu intelege sa respecte dreptul creditorului, chiar dupa ce s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva si trecuta in puterea lucrului judecat, dreptul subiectiv recunoscut ar fi iluzoriu si activitatea instantei de judecata ar fi inutila. Rezistenta debitorului recalcitrant nu poate fi infranta decat prin procedura executionala.

Altfel spus, judecata si executarea silita nu reprezinta decat doua forme, faze ale aceleiasi institutii, adica actiunea civila, astfel incat pasind de la o forma sau faza la cealalta, nu iesim din campul dreptului la actiune. Subliniindu-se ca numai sistemul intreg (judecata si executarea silita) realizeaza punerea sub protectie a dreptului subiectiv civil, se mai arata in doctrina de specialitate ca exista totusi o particularitate, in sensul ca in faza judecatii primeaza aspectul de protectie, iar in faza executarii silite dominant este aspectul de constrangere.

Atunci cand se declanseaza procesul civil, la cererea celui interesat sau, in cazurile prevazute de lege, a procurorului, statul nu urmareste numai sa acorde protectie judiciara titularului dreptului subiectiv, el interesand deopotriva atat partile angajate in litigiu cat si societatea. In statul de drept, principiul legalitatii trebuie sa se afirme cu tarie, sa constituie un principiu fundamental in activitatea organelor de stat, persoanelor fizice si a celor juridice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.