Legaturile economice in Tarile Romanesti

Trimis la data: 2007-05-25 Materia: Istorie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 534
Autor: Octavian Tudose Dimensiune: 46kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Înscrierea comunităţii de viaţă economică printre factorii ce concură la formarea, închegarea legăturilor între locuitorii aceleiaşi ţări, făcând viabil organismul naţional şi totodată organismul statal al fiecărui popor, se întemeiază pe concluzia gândirii materialist istorice potrivit căreia factorul hotărâtor al dezvoltării societăţii îl constituie modul de producţie al bunurilor materiale necesare colectivităţii umane.

Comunitatea de viaţa economicăa naţiunii române s-a format în condiţiile epocii moderne, odatăcu apariţia şi dezvoltarea relaţiilor de producţie capitaliste.
Trebuie subliniat căaceastăcomunitate de viaţăeconomicăpe plan naţional nu sa creat “ pe un gol” ci reprezintăcontinuitatea în condiţiile orânduirii capitaliste a unor legături economice permanente statornicite în decursul istoriei.

“ Cea dintâi unire a românilor – scria N. Iorga – a existat când în capul cărturarilor nu răsărise aceastăidee în unitatea perfectăa vieţi economice aşternutăpe unitatea perfectăa vieţii generale.”

În cadrul evoluţiei sale organice poporul român de pe ambele versante ale Carpaţilor a întreţinut continuu legături economice, de multe ori în pofida unor oprelişti impuse din afară. Evoluţia legăturilor economice între Ţara Românească, Moldova şi Transilvania pânăla
sfârşitul secolului al XVIII-lea Secolul al XIV-lea constituie o perioadă de mare avânt pentru meşteşugurile orăşeneşti din Transilvania. Meşteşugarii se concentrează în punctele economice de unde îşi pot desfăşura mai bine activitatea . treptat aceste localităţi devin centre
meşteşugăreşti şi negustoreşti. Numărul lor creşte la peste 20.

Dezvoltarea ulterioarăa economiei de mărfuri îşi găseşte expresie în lărgirea comerţului, în apariţia unor negustori specialişti. Perioada istoricăcuprinsăîntre secolele XIV-XVI nu se prezintămeşteşugăreşti şi al comerţului pe teritoriul patriei noastre, în mod uniform. Agricultura, cuprinzând cultura cerealelor, viticultură, grădinărit, pomicultură, îmbinatăcu creşterea animalelor, constituie ocupaţia de bazăa locuitorilor din ţările
române , le asigurăconsumul şi materia primăşi le oferăînsemnate condiţii de produse de export.

O expresie a interesului comun de a dezvolta raporturile economice între cele trei ţări române o constituie confirmarea repetatăde către voievozii Moldovei şi Ţării Româneşti a privilegiilor acordate negustorilor transilvăneni, ca si libertăţile asigurate in Transilvania pentru negustorii din cealaltăparte a Carpaţilor. Progresul economico-social de la începutul secolului al XIX-lea pânăîn deceniul al VII-lea şi constituirea naţional statalăa României moderne Secolul al XIX-lea debuteazăîn ţările române cu accelerarea producţiei de mărfuri a economiei băneşti şi lărgirea câmpului social pentru capitalism.

Împrejurările interne au favorizat proliferarea unor forţe de producţie şi schimb superioare , de raporturi ale modului capitalist de producţie; (şi schimb superioare) au erodat în continuare la putere crescândă regimul social-politic feudal precipitându-I sfârşitul .

Revoluţia de la 1821 şi mai ales revoluţia burghezo-democratăde la 1848 din toate ţările române evidenţiau nu numai necesitatea înlăturării vechiului regim, dar şi capacitatea revoluţionară, a forţelor sociale şi politice ale epocii burgheze. Revoluţia burghezo-democraticăde la 1848 “moment crucial în trecerea României de la feudalism la capitalism a determinat un puternic impuls creşterii conştiinţei de sine a poporului român”, hotărârii sale “ de a sfărâma vechile relaţii feudale, de a deschide calea noii orânduiri de a făuri unitatea naţionalăîn cadrul frontierelor unuia şi aceluiaşi stat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.