Legea aplicabila contractului de comert international

Trimis la data: 2009-06-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.33 / 10
Downloads: 817
Autor: Pop dumitru
Dimensiune: 22kb
Voturi: 16
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În mod obişnuit desemnarea legii aplicabile contractului de comerţ internaţional se face de către părţi, prin acordul lor de voinţă, dar dacă acestea (adică părtile) nu se pronunţă într-o atare problemă, revine organului de jurisdicţie competenţa să resolve chestiunea.
Atunci când părţile desemnează legea aplicabilă contractului lor, ele rezolvă, de regulă această problemă înaintea negocierii unor aspecte specifice cum ar fi, spre exemplu, transmiterea riscurilor între partenerii contractuali, modul şi procedura de recepţie, garanţiile de calitate, condiţiile de plată şi cele de credit. Practic însă este posibil ca problema determinării legii care va guverna contractul să formeze o chestiune abordată numai în finalul discuţiilor dintre partenerii contractuali, creându-se prin aceasta o dificultate în plus în procesul derulării tratativelor si existând pericolul repunerii în cauza a ansamblului înţelegerilor convenite între aceştia.

Mai mult, uneori părţile omit, din neştiinţă, să indice lex contractus, neexploatând astfel un factor însemnat al asigurării securităţii şi rentabilităţii contractuale. Alegerea, în schimb, cu titlul de lex causae, a unui sistem de drept echilibrat şi precis, precum şi preîntâmpinarea posibilităţii soluţionării necorespunzătoare a unui eventual litigiu de către un organ de jurisdicţie pot constitui tot atâtea premise ale succesului în afaceri.

Determinarea legii aplicabile contractului de comerţ internaţional prin acordul părţilor
În virtutea principiului lex voluntatis parţile pot desemna explicit sau implicit legea care va cârmui integralitatea operaţiei juridice dintre ele, respective formarea, efectele, executarea şi stingerea obligaţiilor contractuale, afară dacă lex contractus nu a fost stabilită în mod imperative printr-o convenţie internaţională. Prin folosirea clauzei de electio juris, părţile evită inceritudinile pe care le provoacă un conflict de legi datorat caracterului internaţional al contractului. Voinţa părţilor, astfel exprimată, îndeplineşte funcţia unei norme conflictuale denumită lex voluntatis.

Referirea partenerilor contractuali la o lege străină se poate face întrucât dreptul internaţional privat român le îngăduie (în baza prevederilor art. 73 din Legea nr. 105/1992) o asemenea libertate. Prin urmare, voinţa părţilor nu are o valoare juridică proprie, orginară, ci numai una derivată. Concepţia “autocraţiei contractuale” sau a contractului fără lege, care susţine îmsuşirea contractului de a genera obligaţii prin simpla sa existenţă, independent de orice sistem juridic, este în present depăşită.

Chiar în ipoteza în care este avută în vedere teoria receptării contractuale a dreptului sau a încorporării dreptului – admiţând că nimic nu se opune ca părţile să copieze totalitatea prevederilor unei legislaţii şi că ele din considerente practice preferă numai să trimită, printr-o formulare globală la textile care le interesează – pot fi aduse în atenţie următoarele obiecţii:
a) teza recepţiei contractuale a dreptului conduce la metamorfoza curioasă a legislaţiei într-o serie de clause contractuale;
b) totodată ea nu ţine seama de caracterul unitar al legii;
c) acestă teză compromite raportul asigurat prin normele juridice între interesele părţilor;
d) teza în discuţie neglijează interesele terţilor;
e) ea nesocoteşte însaşi interesele generale ale societăţii;
f) în fine, dacă părţile nu încorporează nici o lege în contractul pe care ele îl încheie, instanţa de judecată sau organul arbitrar urmează să hotărească care este sistemul de drept cu care contractul are cele mai strânse legături, ceea ce crează o dualitate nejustificată de regim juridic.

Tendinţa generală în doctrina juridică fiind de a respinge teoria “autocraţiei contractuale” sau a contractului fără lege, s-a considerat că părţile ajung la un rezultat echivalent dacă se folosesc de contractile tip sau de uzaţele comerciale internaţionale ori dacă recurg, în caz de litigiu, la un arbitraj în echitate. Dar contractile tip nu sunt rupte de orice sistem de drept şi presupun existenţa indicelor de localizare sau ele cuprid reguli care se integrează iîn conţinutul lex mercatoria. În ceea ce priveşte legătura contractului cu lex mercatoria, această demonstreză numai că, de fapt, contractul îşi are sprijinul în alte izvoare de drept decât sistemele juridice naţionale.

Principiul autonomiei de voinţă apare consacrat în covârşitoarea majoritate a legislaţiilor ţărilor lumii, fără să se verifice, totuşi, afirmaţia potrivit căreia ar fi vorba de un principiu universal. Totodată, deşi se dezvoltă în reguli cu conţinut diferit de la o ţară la alta, credem că el se poate articula şi în sistemul principiilor lex mercatoria.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.