Legea echilibrelor in populatie

Trimis la data: 2007-04-24 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 930
Autor: Denisa Rebeca Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Populaţia reprezintă o comunitate de indivizi care se pot încrucişa între ei, conţin un fond comun de gene şi ocupă acelaşi areal geografic. După modul de reproducere al indivizilor, se deosebesc două tipuri de populaţii: populaţia mendeliană şi populaţia non-mendeliană.

Populaţia mendeliană, reprezintă totalitatea indivizilor unei specii, între care are loc încrucişarea sexuată şi care prezintă ascendenţă şi descendenţă comună. Plantele alogame şi animalele unisexuate, formează populaţii mendeliene, în timp ce plantele autogame formează populaţii non-mendeliene, alcătuite din mai multe linii distincte, cu o ascendenţă comună mai mult sau mai puţin apropiată şi care evoluează paralel.

După dimensiunile lor, se deosebesc: (a) populaţii mici, care au mai puţin de 100 indivizi reproducători; (b) populaţii mijlocii alcătuite din câteva sute de indivizi; (c) populaţii mari, cu câteva mii de indivizi şi (d) populaţii foarte mari, care cuprind peste 10.000 indivizi reproducători. În natură, între populaţiile de plante şi animale, au loc schimburi de informaţie genetică.

Populaţii panmictice, sau demele, sunt populaţii genetice care constituie cele mai mici unităţi ale speciei. În cadrul lor are loc panmixia. Aceasta reprezintă procesul prin care un individ de un sex, se poate încrucişa cu oricare individ de sex opus. Procesul de panmixie, conduce la repartizarea uniformă a genelor în populaţie şi segregarea lor conform legilor mendeliene.

Legea Hardy-Weinberg
În anul 1908, matematicianul englez G.H. Hardy şi medicul german W. Weinberg, studiind în mod independent frecvenţa genelor într-o populaţie panmictică, au pus bazele geneticii populaţiilor. Conform legii Hardy Weinberg, într-o populaţie panmictică aflată în echilibru şi având un efectiv numeros, frecvenţa genelor şi a genotipurilor se menţine constantă de-a lungul generaţiilor. Legea Hardy-Weinberg face abstracţie de efectele mutaţiei şi migraţiei dintr-o populaţie, referindu-se la un caz teoretic, practic inexistent în natură.

Se consideră o populaţie panmictică, care cuprinde indivizi homozigoţi dominanţi (AA) şi recesivi (aa), aflaţi în procent egal. În urma panmixiei, în generaţia F1, vor exista indivizi heterozigoţi Aa, fiecare dintre cele două gene A şi a, fiind prezentă în procentaj egal (50% sau 0.5A si 0.5a). În urma unirii gameţilor pe bază de probabilitate, se va obţine generaţia F2, compusă din 25% indivizi homozigoţi AA, 50% indivizi heterozigoţi Aa şi 25% indivizi homozigoţi aa.

Frecvenţa celor două gene nu este întotdeauna în procentaj egal în populaţie. Să considerăm cazul unei populaţii de porumb, care posedă două gene alele pentru culoarea bobului: gena A1, care determină sinteza unui pigment albastru pentru aleuronă şi gena A2, care determină sinteza unui pigment galben. Porumbul fiind o plantă unisexuat monoică, alogamă, prezintă o populaţie panmictică heterozigotă A1A2. Între cele două gene fiind prezent fenomenul de semidominanţă, în populaţia de porumb vor exista trei genotipuri şi trei fenotipuri.

Genotipurile existente în descendenţa părinţilor heterozigoţi, sunt: A1A1, A1A2 şi A2A2., cărora le corespund trei fenotipuri distincte: A1A1 cu bob albastru; A1A2 cu bob violaceu şi A2A2 cu bob galben. Gena A1 se află cu o frecvenţă mică în populaţie, comparativ cu frecvenţa în care se află gena A2. Se notează frecvenţa celor două gene în generaţia parentală astfel: frecvenţa genei A1 = p = 0.2; frecvenţa genei A2 = q = 0.8.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.