Legea fundamentala pentru Republica Federala Germana

Trimis la data: 2015-03-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: anamarias
Dimensiune: 84kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Consiliul parlamentar a constatat in sedinta publica de la 23 Mai 1949 ca Legea Fundamentala pentru Republica Federala Germania, adoptata de Consiliul Parlamentar la 8 Mai, anul 1949, a fost ratificata in saptamana de la 16 la 22 Mai 1949 de Reprezentantele Populare a mai mult de doua treimi din landurile germane participante.
Pe baza acestei constatari, Consiliul Parlamentar, reAZprezentat prin presedintii sai, a sanctionat si promulgat Legea Fundamentala.
Drept urmare, Legea Fundamentala va fi publicata, conform articolului, 145, paragraful (3), in Jurnalul Oficial Federal.
Aceste drepturi isi au limitele in prevederile legilor ordinare, in prescriptiile legale privind protectia tinerilor si dreptul la onoarea persoanei.
(3) Arta si stiinta, cercetarea si invatamantul sunt liAZbere. Libertatea invatamantului nu dispenseaza de fide-litatea fata de Constitutie.
Articolul 6.
[Casatoria si familia. Copiii nelegitimi]
(1) Casatoria si familia se afla sub ocrotirea speciala a ordinii de Stat.

(2) Intretinerea si educarea copiilor sunt un drept naAZtural al parintilor si o datorie care le revine cu prioritate. Asupra activitatii lor vegheaza comunitatea nationala.
(3) Impotriva vointei celor indreptatiti cu educarea lor, copiii nu pot fi despartiti de familie decat in baza unei legi, daca cei indreptatiti cu educarea inceteaza sa o faca sau daca copiii sunt in pericol din alte motive sa fie abandonati.

(4) Orice mama are dreptul la ocrotirea si asistenta coAZmunitatii.
(5) Copiilor nelegitimi trebuie sa li se creeze prin lege conditii egale pentru dezvoltarea lor fizica si psihica si aceeasi pozitie in societate ca si copiilor din casatorie.
Articolul 7.[Invatamantul scolar]
(1) Intregul invatamant sta sub supravegherea Statului.
(2) Cei indreptatiti cu educarea copiilor au dreptul sa hoAZtarasca asupra participarii acestora la invatamantul religios.

(3) Instructiunea religioasa este in scolile publice, cu exceptia scolilor de libera cugetare, o materie de invataAZ mant curenta. Fara a prejudicia dreptul de supraveghere al Statului, invatamantul religios este predat in concordanta cu principiile comunitatilor religioase. Nici un profesor nu poate fi constrans impotriva viointei sale sa predea invatamantul religios.

(4) Dreptul de a infiinta scoli private este garantat. Scolile private care suplinesc scolile publice au nevoie de probarea Statului si sunt subordonate legilor landului. Aprobarea trebuie acordata, daca scolile private prin scoAZpurile lor didactice si prin dotarea lor, ca si prin cultivarea stiintifica si capacitatea personalului didactic nu sunt infeAZrioare scolilor publice si nu favorizeaza discriminarea eleAZvilor dupa situatia materiala a parintilor. Aprobarea treAZbuie refuzata, daca situatia economica si juridica a perAZsonalului didactic nu este asigurata suficient.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.