Legea in Dreptul Roman - legea celor XII table

Trimis la data: 2005-04-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 7722
Autor: Lorre Spatar
Dimensiune: 19kb
Voturi: 514
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Legea in Dreptul Roman - legea celor XII table
Dreptul roman este ansamblul de norme de conduita , care exprima vointa clasei dominante , instituite si sanctionate de catre stat. Dreptul roman se impartea in conformitate cu conceptia romana , in drept privat (care ocroteste interesele private ale diferitelor personae) si drept public (care ocroteste interesele intregii societati).
Legea in Dreptul Roman - legea celor XII table
Legea in Dreptul Roman - legea celor XII table
Legea in dreptul roman ¨C Legea celor XII Table
Dreptul roman este ansamblul de norme de conduita , care exprima vointa clasei dominante , instituite si sanctionate de catre stat.

Dreptul roman se impartea in conformitate cu conceptia romana , in drept privat (care ocroteste interesele private ale diferitelor personae) si drept public (care ocroteste interesele intregii societati).Dreptul roman , expresie a vointei clasei stapanilor de sclavi , se concretizeaza in anumite forme menite , pe de o parte sa deosebeasca regulile juridice de celelalte norme de conduita sociala si pe de alta parte sa dea putere obligatorie. Aceste forme de exprimare externa a dreptului , stabilite in mod concret si sanctionate de statul sclavagist roman , constituie expresia conditiilor ecomomice ale societatii sclavagiste si a intereselor stapanilor de sclavi.

Legea in Dreptul Roman - legea celor XII table
Astfel de forme de exprimare constituie asa- zisele izvoare formale ale dreptului, si in general, sunt opuse notiunii de izvoare materiale ale dreptului. Prin izvoarele materiale trebuie sa se inteleaga conditiile vietii materiale ale societatii sclavagiste romane, conditii care determina atat necesitatea cat si continutul regulilor respective de drept.

Multa vreme de la formarea statului roman cutuma a fost principalul izvor al dreptului. Persistenta economiei naturale si simplicitatea vietii sociale si de stat nu necesitau forme juridice complexe si dreptul cutumiar satisfacea multumitor nevoile clasei stapanitoare.

Legea in Dreptul Roman - legea celor XII table
In perioada republicii si mai ales in perioada stapanirii sclavagiste , bazata pe productia de marfuri si pe un intens schimb comercial , relatiile sociale au capatat un caracter tot mai complex , si dreptul cutumiar s-a dovedit a fi insuficient pentru a exprima in forme juridice corespunzatoare noile relatii sociale.

Legea ca expresie a vointei stapanitorilor de sclavi apare datorita unor posibilitati mai complete si mai rapide de reglementare , superioara obiceiului asupra caruia capata treptat o netagaduita preponderenta.Traditia aminteste de legi reale (leges regiae) care votate in epoca regalitatii de comitiile curiate ar fi constituit primele legi romane. Cercetarile critice au dovedit contrariul , aceste legi fiind o publicatie apocrita intocmita la finele epocii republicane sau cel mai tarziu sub imparatul Augustus.

Cea mai veche si cea mai importanta lege romana este fara indoiala Legea celor XII Table, caci dupa afirmatia istoricului Titus Livius , ea constituie izvorul intregului drept public si privat (fous omnis publici privatique iuris ).

Prin lex (lege) romanii intelegeau : ˇń orice conventie care obliga pe parti ¨C acordul de vointa dintre magistrat si popor, si anume magistratul propune (rogat), poporul accepta (iubet), propunerea magistratului (rogatio) devenind lex.norma obligatorie pentru toti supusii


Legea ocrotea cu multa grija proprietatea privata , pedepsind cu asprime pe cei care o incalcau. O importanta deosebita se acorda creditului , debitorul insolvabil putand fi vandut ca sclav ˇ°dincolo de Tibruˇ± sau chiar omorat.

In domeniul dreptului familial si al celui penal legea avea un caracter preponderent gentilic. Este de mentionat ca seful familiei ,ˇ± pater familiasˇ±, avea puteri nelimitate asupra sotiei si a copiilor si sub aspectul pedepsei , legea recunostea existenta legii talionului , alaturi de compozitia voluntara legala.
Legea exprima in mod limpede diferentierea de avere si de clasa din societatea romana. Legea distinge dintre assidui = bogati si proletari = saraci .

In epoca republicana dezvoltarea istorica a situat legea ca izvor de drept , pe primul plan. Legea este o hotarare luata de stapanii de sclavi in adunarile lor legislative. Aceste adunari erau adunarile pe centurii (comitia centuriata) , pe triburi (comitia tributa) si cele plebiene (concilia plebis) , si initiativa legislative apartinea magistratilor care prezidau astfel de adunari , adica consulilor , pretorilor si tribunilor plebei. Legile romane erau propuse de unul dintre magistrati , in fata poporului constituit in una dintre adunari.

Proiectul de lege era afisat in for pentu a fi discutat de cetateni in diferite intruniri neoficiale (contiones) timp de 24 de zile , dupa care poporul era convocat de catre magistratul care a avut initiativa legislativa , pentru a se pronunta asupra proiectului de lege. Cu mentiunea ca poporul nu putea a duce amendamente ( nu putea propune modificarea textului din proiectul de lege). Ori se vota in bloc asa cum era formulate , ori era respinsa in bloc. Daca legea era votata de popor , urma sa fie trimisa in fata senatului in vederea ratificarii , care dezbatea proiectul de lege din perspecvtiva traditiei romane.

Legile votate se numeau leges rogatae si imprumutau denumirea demnitatii magistratilor : legi consulare , pretoriene , tribuniciene. In opozitie cu legile votate de magistrati exista si leges datae , adica legi promulgate de un magistrate in anumite probleme speciale (acordare cetateniei , intemeierea unor colonii etc. ) , fara consultare prealabila a adunarilor populare , dar in virtutea unei imputerniciri a acestora si in calitate de reprezentant al lor.

In prima faza , legea se vota oral , dar dupa legea Papiria din 131 i.e.n , pentru a se evita posibilitate de influentare a alegatorilor , votarea avea loc in forma scrisa si secreta.
Rezultatul poporului este adus la cunostinta poporului imediat dupa votare (renuntiatio) si textul votat se pastra in arhivele statului (aerarium).

Legea se aplica imediat , dar numai daca textul ei nu prevedea un alt termen de intrat in vigoare (vocatio legis).Legea se aplica pana la abrogarea ei . Abrogarea poate rezulta din decaderea in desuetudine a legii sau din votarea unei legi noi , menita sa inlocuiasca total sau partial vechea lege.

O lege era alcatuita din 3 parti :

praescriptio ¨C se mentionau numele magistratului care a propus proiectul de lege , de asemenea , adunarea care a votat legea , locul in care legea a fost votata , precum si prima unitate de vot care s-a exprimat.
rogatio ¨C erau cuprinse dispozitiile de lege , iar daca erau mai multe , acele dospozitii erau sistematizate pe capitole.
sanctio ¨C se mentionau ce consecinte vor decurge in ipoteza incalcarii dispozitiilor din rogation. In functie de sanctiunea lor , legile se clasifica in 3 categorii :

ˇń legi perfecte ¨C se preciza ca orice act juridic incheiat prin incalcarea dispozitiilor din rogation va fi nul.
ˇń legi imperfecte ¨C se prvedea ca nu este permisa incalcarea dispozitiilor din rogatio, fara a se preciza ce consecinte vor decurge in cazul unei asemenea incalcari.
ˇń legi mai putin perfecte ¨C se preciza ca actul juridic incheiat prin incalcarea dispozitiilor din rogatio nu se anuleaza ci isi produce efectele , dar autorul va fi pedepsit cu plata unei amenzi.

Legea celor XII Table intocmita in anul 449 i.e.n , de decemviri , a fost adoptata pe fondul conflictului dintre patricieni si plebei, deoarece plebeii au cerut , in mod repetat, ca obiceiurile juridice sa fie codificate si afisate in forum , pentru ca cetatenii romani sa cunoasca dispozitiile normelor de drept. Fata de aceste presiuni , in anul 451 i.e.n , patricienii au format o comisie de 10 barbati, denumita comisia celor 10 barbati care sa scrie dreptul , comisie insarcinata sa sistematizeze obiceiurile juridice si sa le expuna in forum. In acelasi an, membrii comisiei au facut o sistematizare a obiceiurilor si le-au publicat pe 10 table din lemn. Insa plebeii au protestat , afirmand ca acea sistematizare este incomplete , astfel incat in anul 449 i.e.n. , s-a format o noua comisie , din care faceau parte si 5 plebei , comisie care au facut o sistematizare completa a obiceiurilor si le-a publicat pe 12 table de bronz.


Dupa cuprinsul ei legea apare ca o codificare imbunatatita a dreptului obisnuielnic , cu unele imprumuturi din dreptul grec. Aceasta cuprinde dispozitii asupra procedurii civile si procedurii penale , asupra dreptului penal si constitutional si mai ales asupra dreptului civil. Aceasta cuprinde intregul drept public si privat al Romei. De aceea legea este denumita si codul decemviral. In domeniul dreptului privat , legea cuprinde , in principal dispozitii , cu privire la statutul juridic al persoanelor , la organizarea familiei , la succesiuni.

Nascuta in timpuri indepartate legea decemvirala nu a fost abrogate in mod expres nici macar in timpul lui Iustinian (sec al VI-lea ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.