Legile electrolizei

Trimis la data: 2011-04-19 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 977
Autor: Ionut H. Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Atunci cand curentul electric trece printr-o solutie sau topitura, are loc un transport de materie, se modifica concentratiile solutiilor si se depun sau se degaja substante la electrozi. In procesul de electroliza, energia electrica se transforma in energie chimica, spre deosebire de elementele galvanice unde procesul are loc invers (energia chimica energie electrica). La electrozi, au loc reactii de oxidare si de reducere. Substanta care se reduce, accepta electroni si poarta numele de agent oxidant, iar substanta care se oxideaza cedeaza electroni si poarta numele de agent reducator.

Protectia aluminiului prin oxidare anodica
Pelicula care se pune pe Al in aer nu este de ajuns pentru a proteja metalul impotriva coroziunii. Folosirea metodelor de protectie a aluminiului este dificila din cauza prezentei peliculei de oxid formata, deci cea mai eficienta protectie se realizeaza prin pelicule de oxid obtinute pe cale electrochimica prin oxidarea anodica, pelicule ce pot ajunge pana la 0.8mm.

Aceste pelicule sunt dure, poroase, dar si elastice si ofera o protectie foarte buna aluminiului.Peliculele au o capacitate de absorbtie puternica, deci nu lasa niciun compus colorat sa treaca la aluminiu (procesul se numeste eloxare). Oxidarea Al in H2SO4 consta in dizolvarea particulei deja existente si creerea unei noi particule prin procesul de electroliza.

Actiunea inhibitorilor asupra coroziunii otelului in solutii acide
Protectia metalelor se poate face prin metode ce vizeaza suprafata metalului sau mediul coroziv. Inhibitorii de coroziune sunt substante organice sau anorganice care pot miscorare viteza de coroziune a mediului coroziv introduse in cantitati destul de mici. Reducerea coroziunii poate avea loc prin franarea procesului anodic sau a celui catod, sau prin franarea ambelor procese cand se folosesc inhibitori micsti.

Se poate forma si o pelicula rau conducatoare de curent pe suprafata metalului. Inhibitorii anorganici sunt saruri de arsen, bismut, crom, iar cei organici sunt compusi macromoleculari, aldehide sau aminte. Atunci cand metalele sunt corodate in solutii acide si are loc cu degajare de hidrogen, coroziunea se micsoareaza prin franarea reactiei de reducere a hidrogenului. Cei mai eficienti inhibitori sunt cei catodici organici care au pe langa franarea coroziunii, si o actiune de reducere a suprafetei catodice active prin formare de pelicule protectoare.

Avem nevoie de diferite probe de otel, hartie de slefuit pentru curatare, solutii de acid sulfuric 10% si inhibitori (acetanilida). Probele de otel se curata, spala, usuca, li se masoara suprafata si se cantaresc. In doua pahare cu soltuii de acid sulfuric, unul cu inhibitor, altul fara, se introduc probele de otel. Se mentin 30 de minute dupa care se scot, se spala , se cantaresc.

Variatia vitezei de coroziune electrochimica cu pH-ul mediului coroziv
Coroziunea metalelor reprezinta un proces lent de distrugere a metalelor in urma reactiilor chimice ce au loc la suprafata lor, sub actiunea factorilor de mediu. Coroziunile pot fi continue, adica pe toata suprafata metalului sau locala, ce se gaseste doar pe anumite portiuni.

Coroziunea continua poate fi uniforma sau neuniforma. Procesul de coroziune este influentat de factori interni si externi, cei interni depinde de metal ( structura metalului, suprafata , prezenta peliculei protectoare, modul de prelucrare), iar cei externi sunt reprezentati de natura chimica a solventului, felul ionilor si concentratia lor din solutia de electrolit. Dupa mecanismul de desfasurare avem coroziune chimica si electrochimica.

Cea chimica rezulta din reactia directa dintre metal si solutii de neelectroliti sau gaze in lipsa umiditatii si a curentului electric. Coroziune electrochimica este procesul de distrugere este procesul de distrugere a metalelor si aliajelor sub actiunea solutiilor de electrolit sau a topiturilor. Cauza coroziunii o constituie instabilitatea termodinamica a metalelor in mediu coroziv bun conducator de electricitate.

Pentru aprecierea cantitativa a coroziune, se calculeaza viteza de coroziune sau indicele gravimetric de coroziune, k, care este definit de variatia greutatii probei in urma procesului de coroziune , raportata la unitatea de suprafata si la unitatea de timp.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.