Legile fundamentale ale chimiei

Trimis la data: 2015-05-10 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexandru_B Dimensiune: 163kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Urmare a faptului ca in decursul unei reactii chimice atomii se conserva trecand prin regrupare, din moleculele reactantilor in moleculele produsilor de reactie, suma tuturor atomilor, inainte si dupa reactie se mentine aceeasi, ca si masa lor.
Aceasta lege, verificandu-se numai in u.a.m. are un caracter limitat. Ea a fost dezvoltata ulterior prin descoperirea principiului conservarii energiei de J.R. Mayer in anul 1842. Cele doua principii al conservarii masei si al conservarii energiei, enuntate independent unul de altul, datorita teoriei relativitatii a lui A. Einstein au fost reunite in "principiul conservarii masei si energiei".

Legea se interpreteaza prin teoria atomica , deoarece fiecare substanta fiind alcatuita din atomi cu masa constanta, inseamna ca are masa constanta. Totodata legea arata ca schimbarea compozitiei se face prin transformari discontinue.
1.2.3.Legea proportiilor multiple (J. Dalton - 1804)
Se refera la cazul a doua substante care reactioneaza formand mai multi compusi:

"Daca doua substante simple reactioneaza si rezulta mai multe combinatii chimice, atunci masele diferite ale uneia din acestea, care corespund unei mase constante a celeilalte, se afla intre ele in rapoarte de numere intregi".Aceasta lege arata ca rapoartele de combinare ale substantelor simple variaza discontinuu, datorita participarii la reactie a unui numar intreg de particule, cu masa constanta - atomica - si nu a unor fractiuni a acestora.
Deci, alaturi de masa atomica, capacitatea de combinare a atomilor este o alta proprietate fundamentala a acestora.

1.2.4 Legea proportiilor echivalente (J.B. Richter - 1802, E. Wenczel - 1791)
Aceasta lege introduce notiunile de :
- echivalent chimic reprezinta numarul adimensional care arata cantitatea in grame dintr-o substanta simpla, care poate reactiona sau poate inlocui intr-o combinatie chimica 1,008 g hidrogen sau 8,00 g oxigen, sau un echivalent al oricarei substante;
- echivalent gram ( echiv.g sau val) reprezinta cantitatea in grame de substanta numeric egala cu echivalentul chimic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.