Legile fundamentale ale logicii

Trimis la data: 2015-04-18 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Valentina_L Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Scopul stiintei, cum stim, este de a descoperi legile dupa care exista si se dezvolta
obiectele, fenomenele si procesele realitatii obiective. Folosind metode adecvate, fiecare stiinta particulara urmareste sa cunoasca legile de producere si de manifestare a obiectelor, fenomenelor si proceselor care apartin domeniului ei specific, de cercetare. Cunoscand legile, cunoastem raporturile obiective, esentiale, generale, necesare si repetabile intre laturile unui obiect, fenomen, proces, ca si intre acestea.

2. In vorbirea curenta, folosim termenii: lege a realitatii obiective si lege a stiintei.
Precizare: in primul caz, este vorba despre raport, raporturi existente obiectiv, iar in cel de-al doilea caz, este vorba despre raportul obiectiv descoperit si reflectat in planul cunoasterii, consemnat ca rezultat al cercetarii stiintifice. Tot astfel, se impune distinctia intre, pe de o parte, lege a realitatii, respectiv a cunoasterii stiintifice si pe de alta parte, lege ca norma juridica fundamentala, creata de oameni si deci cu caracter subiectiv.

3. Analizand raporturile dintre toate celelalte stiinte particulare, din perspectiva
legilor cu care opereaza, pe de o parte, si legile logicii ca stiinta, pe de alta parte, vom constata ca exista atat asemanari cat si deosebiri. Asemanari: a). atat unele (legile din stiintele celelalte), cat si celelalte (legile din logica) au caracter obiectiv, in sensul ca sunt reflectarea diferitelor raporturi esentiale, necesare si repetabile din realitatea inconjuratoare; b). ambele tipuri nu pot fi nici anulate si nici modificate. Ele pot fi doar cunoscute si trebuie sa fie cunoscute si folosite in interes sociouman.

Deosebiri: a). legile logicii se deosebesc de legile celorlalte stiinte prin faptul ca legile oricarei alte stiinte actioneaza intr-un domeniu limitat de realitati, adica numai in domeniul pe care-l studiaza stiinta respectiva, pe cand legile logicii sunt prezente in orice domeniu in care gandirea investigheaza realitatea; b). legile celorlate stiinte se intemeiaza pe raporturile cele mai simple, esentiale si universale pe care le reflecta legile gandirii logice. Aceste raporturi logice, pe cat de simple, pe atat de esentiale, pot fi intalnite oricand si oriunde.

Astfel, indiferent de obiectul din realitate, putem stabili ca o anumita insusire apartine obiectului respectiv, iar alta nu-i apartine. Tot astfel, putem stabili ca o insusire sau alta nu poate, in acelasi timp, sa apartina si sa nu apartina obiectului respectiv. Ori, faptul acesta, ca o insusire anumita nu poate, in acelasi timp, sa apartina si sa nu apartina unui obiect oarecare din realitatea obiectiva, constituie tocmai continutul obiectiv al uneia din legile fundamentale ale logicii, legii noncontradictiei, lege logica valabila pentru orice idee sau judecata, oricat de diferit ar fi continutul obiectiv pe care il reflecta.

Ca urmare, putem spune ca in stabilirea adevarurilor pe care le urmaresc, studiind un domeniu sau altul al realitatii, oamenii de stiinta trebuie sa respecte cu strictete cerintele legilor fundamentale ale gandirii corecte, logice. Notiunile pe care le folosesc, judecatile si rationamentele pe care oamenii de stiinta le fac cu privire la fenomenele si procesele studiate sunt corecte numai in conditiile in care respecta cerintele formale (specifice logicii) de corectitudine si care duc la o concluzie adevarata, numai atunci cand premisele sunt, de asemenea, adevarate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.