Legile lui Murphy

Trimis la data: 2005-12-08 Materia: Filosofie Nivel: Liceu Pagini: 76 Nota: / 10 Downloads: 3469
Autor: Adelin Corogeanu Dimensiune: 121kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legile lui Murphy nu sunt atât de pesimiste cum s-ar părea. Faptul că orice poate să meargă prost dacă există cea mai mică posibilitate ca lucrurile să meargă prost, nu trebuie să ne descurajeze.Legile lui Murphy

Legile lui Murphy - E o lege a naturii, o lege a vieţii. Nu noi suntem ghinionişti, ci pur şi simplu asta e viaţa… S-au închis uşile metroului exact atunci când aţi ajuns în dreptul lor? A căzut felia de pâine şi a aterizat exact pe faţa unsă cu unt?

Legile lui Murphy - Aţi demontat un aparat casnic şi piesa stricată e aproape imposibil de atins? Iar dacă aţi scos-o, v-a scăpat din mână şi s-a rostogolit nu se ştie unde? Şi atunci când aţi găsit-o, în sfârşit, constataţi că aţi căutat-o o jumătate de oră şi ea era exact acolo unde nu vă aşteptaţi să fie, chiar lângă dvs.? Nu, nu sunteţi ghinionist. Pur şi simplu toate lucrurile se supun legilor lui Murphy, care par să fie nişte legi naturale, ale unei naturi care e numai generoasă cu noi, dar, uneori, este şi perversă.

Legile lui Murphy sunt cunoscute în toată lumea, sunt afişate în birourile politicienilor şi ale cercetătorilor, în atelierele de proiectare şi în cabinetele consultanţilor financiari, ale universitarilor şi ale studenţilor. Toată lumea se amuză cu ele. Stimulaţi de spiritul lor, numeroşi specialişti au creat legi ce le poartă numele, legi ce sintetizează o experienţă într-un domeniu anume sau surprind paradoxurile vieţii cotidiene. Legile lui Parkinson, legile lui Peter, legile lui Finagle sunt la fel de celebre ca cele ale lui Murphy. Dar a existat oare Murphy?

MURPHY a existat, el este un personaj real. Identitatea lui, ca şi originea apariţiei primei legi – singura originală, celelalte fiind create de autori anonimi – au fost dezvăluite într-un articol apărut în 1977 în ziarul american „Los Angeles Time”. Autorul George E. Nichols, lucra în cadrul proiectului „Viking” la NASA, ca responsabil cu fiabilitatea şi controlul calităţii.

El îşi aminteşte următoarele:
„Totul s-a întâmplat în 1949, la baza Forţelor Aeriene Edwards din Murdoc, California, în timp ce lucra la proiectul MX 981. Colonelul J.P. Stapp conducea un şir de experienţe asupra impactului la prăbuşirea pe pista de aterizare. Proiectul aparţinea firmei Northrop Aircraft care lucra ca subcontractantă pentru Laboratorul Aero Medical al firmei Wright Field. Eu eram managerul proiectului Northrop.

Căpitanul Ed Murphy era un inginer, angajat al lui Wright Field. Enervat de proasta funcţionare a unei curele de transmisie, datorită defectuoasei îmbinări la capete a curelei, Ed Murphy a exclamat: „-Dacă e vreo posibilitate să o facă prost, o va face!” – referindu-se la tehnicianul care a îmbinat greşit capetele benzii.

Câteva săptămâni mai târziu, la o conferinţă de presă, colonelul Stapp a afirmat că rezultatele excelente pe care le-am obţinut de-a lungul a câţiva ani de experienţe de aterizări forţate, fără nici un accident, se datorează „încrederii noastre absolute” în ceea ce el a denumit atunci „legea lui Murphy”, şi a „efortului pe care l-am făcut permanent pentru a preîntâmpina posibilele ei consecinţe negative”. Presa a asigurat, în lunile care au urmat, o răspândire a „legii lui Murphy” şi apoi a diferitelor ei variante şi aplicaţii”.

Aceasta a asigurat, aşadar, istoria uneia dintre cele mai cunoscute legi naturale care, se pare, guvernează tot ce este viu. Şi relaţiile viului cu materia neînsufleţită. Poate că este chiar o lege Universală…

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.