Legile mendeliene ale ereditatii

Trimis la data: 2013-01-21 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: clauditzza123 Dimensiune: 181kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Gregor Mendel (1822-1884),calugar la o manastire de langa Brno si profesor de matematica si stiinte ale naturii la universitatea din localitate,a efectuat incepand din 1857 numeroase experiente de hibridare la plante.Elaborarea legilor care l-au facut celebru a fost posibila datorita interpretarii statice a rezultatelor obtinute in aceste experiente.

Experientele de hibridare eferctuate de Gregor Mendel si verificate ulterior de multi alti biologi,au dus la elaborarea legilor de baza ale ereditatii,care-I poarta azi numele.Metoda de studiu a transmiterii caracterelor ereditare,initiata de Mendel,a primit numele de metoda analizei genetice.Metoda analizei genetice consta in incrucisarea unor organisme care se deosebesc intre ele prin unul,doua sau mai multe caractere distinctive si analiza descendentilor obtinuti.

1.Legea puritatii gametilor:Gametii sunt intotdeauna puri din punct de vedere genetic.
2.Legea segregarii independente a perechilor de caractere:
Factorii ereditari pereche segrega independent de alte perechi de factori ereditari.

Monohibridarea este incrucisarea a doi indivizi din aceeasi specie care se deosebesc intre ei printr-o singura pereche de caractere.Mendel a incrucisat mazarea cu bobul galben cu mazarea cu bobul verde.In prima generatie (F1),din boabele hibride obtinute a rezultat numai mazare cu bobul galben.Acest caracter,care s-a manifestat din prima generatie,a fost numit caracter dominant.Caracterul "bob verde" care nu a aparut in F1 a fost numit caracter recesiv.

In F2,Mendel a obtinut plante cu boabe galbene si plante cu boabe verzi in proportie de 3:1 (3 galbene, 1 verde)
In F3,Mendel a obtinut urmatoarele rezultate:
-25% din plantele cu boabe galbene (AA) au dat numai descendenti cu boabe galbene;
-50% din plantele cu boabe galbene (Aa) au dat descendenti cu biabe galbene si verzi in proportie de 3:1;
-25% din plantele cu boabe verzi (aa) au dat descendenti cu boabe verzi.

Demonstrarea combinarii independente a factorilor ereditari presupune incrucisarea intre parinti care se deosebesc prin doua perechi de caractere contrastante (dihibridare),urmata de analiza genetica a descendentilor.Legea segregarii caracterelor este valabila doar daca sunt satisfacute o serie de conditii, si anume, genele ce determina caracterele respective:

1. nu poseda semidominanta;
2. sunt localizate in cromozomi diferiti (nu sunt inlantuite);
3. sunt localizate in autozomi (nu sunt cuplate cu sexul);
4. nu interactioneaza intre ele (interactiunea poate fi atat intre genele alele, cat si intre genele nealele).

G. Mendel a incrucisat un soi de mazare cu boabe galbene si netede (caractere dominante - AABB) cu un soi cu boabe verzi si zbarcite (caractere recesive - aabb).In prima generatie (F1) se obtinea doar mazare cu boabe galbene si netede (diheterozigoti - AaBb).In generatia a doua (F2) G. Mendel a capatat patru clase fenotipice de mazare. Din cele 556 de boabe obtinute 315 erau galbene netede, 101 galbene zbarcite, 108 verzi netede si 32 verzi zbarcite.Aceste clase, dupa cum se observa, s-au obtinut intr-un anumit raport, si anume: 9AB-: 3A-bb-: 3aaB-: 1aabb (9:3:3:1).

Aparitia noilor fenotipuri in generaNia a doua (F2) se explica prin faptul ca hibrizii-diheterozigotati (AaBb) formeaza patru tipuri de gameti (AB, Ab, aB, ab), atat masculi, cat si femele, care pe baza de hazard formeaza cele 16 combinatii mentionate. Daca luam in consideratie numai o pereche de caractere (dupa cum a facut si G.Mendel), fiecare pereche segrega in raport de 3:1 (12 combinatii cu boabele galbene si 4 cu boabele zbarcite). G. Mendel a comparat rezultatele obtinute experimental cu cele teoretice preconizate,demonstrand ca ele sunt legice, si nu intamplatoare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.