Legislatia europeana privind discriminarea

Trimis la data: 2014-04-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cutzza90 Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principiul nediscriminarii reprezinta un principiu general al legislatiei UE.
Carta UE privind Drepturile Fundamentale, statueaza in art 21 (1):
"Orice discriminare bazata pe orice criteriu precum sex, rasa, culoare, etnie sau origine sociala, trasaturi genetice, limba, religie sau credinta, opinie politica sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, proprietate, nastere, dizabilitate, varsta sau orientare sexuala este interzisa."
Problematica discriminarii a fost introdusa in legislatia romaneasca prin intermediul aderarii/semnarii/ratificarii de catre Romania a actelor normative internationale referitoare la drepturile omului. Dintre acestea amintim:

CEaDO, in schimb, contine o lista deschisa care coincide cu directivele, dar le depaseste. Articolul 14 afirma ca nu trebuie sa existe nicio deAZosebire "bazata, in special, pe sex, rasa, culoare, limba, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine nationala sau sociala, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere sau orice alta situatie". Categoria "orice alta situatie" a permis CEDO sa includa aici (printre altele) acele criterii care sunt in mod expres protejate de diAZrectivele privind nediscriminarea, si anume: handicapul, varsta si orientarea sexuala.

Este de la sine inteles in ce consta discriminarea pe criterii de sex, ea referindu-se la discriminarea care se bazeaza pe faptul ca o persoana este femeie sau barbat. Acesta reprezinta aspectul cel mai dezvoltat al politicii sociale a UE si este consideAZrat de multa vreme un drept fundamental. Elaborarea protectiei in privinta acestui criteriu a avut un dublu scop: mai intai un scop economic, prin faptul ca a contribuit la eliminarea denaturarii concurentei pe o piata care devenise tot mai integrata si, in al doilea rand, la nivel politic ea a oferit Comunitatii o fateta destinata progresului social si imbunatatirii conditiilor de viata si de munca.

In consecinta, protectia fata de discriminarea bazata pe sex a fost si a ramas o functie fundamentala a Uniunii Europene. Acceptarea importantei sociale si economice a asigurarii egalitatii de traAZtament a fost cristalizata si mai mult prin pozitia centrala pe care a primit-o in Carta drepturilor fundamentale. In mod similar, in temeiul CEaDO protectia fata de discriAZminarea pe criterii de sex este bine dezvoltata. Desi cazurile de discriminare bazata pe sex implica in mod obisnuit un tratament mai putin favorabil acordat femeilor, aceasta nu este singura situatie intalnita.

Exemplu 1: o persoana de sex feminin a invocat faptul ca primea o remuneratie mai mica decat omologii ei barbati, cu toate ca aveau sarcini de serviciu identice.CEJ a sustinut ca era in mod clar un caz de discriminare baAZzata pe sex. In luarea acestei decizii, CEJ a subliniat dimensiunea economica, dar si pe cea sociala a Uniunii, precum si faptul ca nediscriminarea ajuta UE sa avanseze catre aceste obiective.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.