Legiunea Arhanghelul Mihail

Trimis la data: 2014-11-05
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_L
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romaniei i s-a refuzat statutul de tara neutra la Congresul de la Berlin din 1878, ea regasindu-se in fata vesnicelor ambitii pocuslaviste a imperiului rus.
Din aceste motive, primul ministru al Romaniei, Ionel Bratianu consimte incheierea tratatului cu Germania, iar la cererea expresa a lui Bismark este inclus si imperiul Habsburgic.
Era evident faptul ca opinia publica romaneasca cat si clasa politica cu mici exceptii francofila nu putea vedea cu ochi buni incheierea unui astfel de tratat, cu toate ca si acest tratat avea si el rostul lui. Asa se face ca la Consiliul de Coroana din 21 iulie 1914 au votat pentru intrarea in razboi alaturi de Puterile Centrale numai regele si P. ????? cunoscut germanofil.
Totusi trecand prin mari suferinte si dand numeroase jertfe ca intotdeauna, atat pe campul de lupta cat si in spatele frontului, poporul roman a depasit cu bine primul razboi mondial. Se afirma de multe ori ca 1 Decembrie 1918 a reprezentat ora astrala a Romaniei, aceasta fiind momentul cel mai glorios din toata exitenta neamului romanesc. Romania a fost intre tariel care existau deja in 1914, intrand dupa cum am afirmat ?????? in razboi avand impresionante pierderi materiale si catastrofice sacrificii umane, a reusit sa obtina totusi mai avantaje teritoriale si un imens numar de locuitori.

Vechile provincii romanesti, Transilvanai, Banat, Basarabia si Bucovina, bogate in resurse naturale si chiar industriale au fost cuprinse in frontierele Vechiului Regat format din provinciile Moldova si Muntenia. Astfel, de la 7.500.000 de locuitori in 1913, Romania a ajuns la 16.500.000 in 1922, iar teritoriul de asemenea s-a dublat. Dar toate acestea nu s-au obtinut fara uriase varsari de sange; in razboiul scurt pe care l-a purtat impotriva Puterilor Centrale, trupele romane au suferit pierderi foarte mari:

dupa cifrele Departamentului de Razboi al Statelor unite ale Americii, acestea au ajuns la 71, 4 % din totalul celor 750.000 de oameni mobilizati- ceea ce inseamna mai mult de o jumatate de milion de morti, raniti, prizionieri si disparuti. Proportia victimelor in randul populatiei civile a fost de asemenea cutremuratoare; cea mai ridicata din toate tarile participante la razboi .
Intr-o scurta perioada de numai doi ani mica tara- Regatul Romaniei devenita independenta de abia in 1877 a devenit deocamdata- mai ales pozitiei abile a regelui Ferdinand si primului ei ministru Bratianu- o putere regionala de care trebuia sa se tina seama in spatiul Euopei central rasaritene si balcanice.

Sperantele erau imense si pentru cei mai multi calitatea de roman era atunci un privilegiu. Pe langa marile emotii istorice se prevedeau idealuri usor de realizat, schimbari sociale de mare importanta. Bancherii si burghezia din straturile cele mai inalte al societatii aveau inaintea lor o piata nationala dublata, mii de noi consumatori, mijloace de productie, surse de materii prime usor de folosit, mijloace de productie abandonate de propietarii maghiari din Transilvania, cu toate ca pentru acestea statul roman va fi implicat in procese interminabile cu Ungaria- asa numitul proces al ?????? stins abia in 1930.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.