Legumicultura

Trimis la data: 2014-07-19
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 165
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Gabriel_P
Dimensiune: 334kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Privita in sens restrans, legumicultura este o stiinta care se ocupa de cultura legumelor.
Etimologia provine de la doua cuvinte din limba latina:
- "legumer" care inseamna vegetale cultivate pentru hrana omului; AZ"cultura" care se refera la priceperea de a lucra pamantul si de a ingriji plantele.
Terminologia folosita in principalele limbi de circulatie are acelasi continut.
-In engleza se defineste prin "vegetable cultivations" sau "vegetable crops"; In franceza se spune "cultures maraicheres"; in germana "gemuseAZbau"; in italiana "orticoltura"; in limba rusa "ovoscevostvo".
In vorbirea curenta, pentru definirea plantelor legumicole, se apeleaza la termenul de "legume". Aceasta este o denumire generica ce se atribuie unor parti de planta (fructe, frunze, radacina, inf1orescente) sau chiar plantelor intregi utilizate in alimentatie.
Se foloseste frecvent si termenul de "zarzavat", care este o expresie de origine turca, echivalenta termenului de legume. Deci este impropriu sa spunem "legume si zarzavaturi" deoarece ambii termeni definesc acelasi lucru.

Expresia "zarzavat de supa" se refera la morcov, pastarnac, patrunjel pentru frunze,eventual telina pentru radacina.
Cultura legumelor a constituit una din primele activitati practice ale omului. Pe masura dezvoltarii societatii s-au dezvoltat continuu cunostintele si metodele de cultivare a plantelor legumicole. In felul acesta legumicultura s-a consolidat ca o stiinta de sine statatoare, desprinzandu-se de fitotehnie, din care face parte in sens larg.
Perfectionarea tehnologiilor de cultura a legumelor in camp, aparitia si dezvoltarea culturilor fortate in sere si rasadnite si a celor protejate in adaposturi din mase plastice sau sticla fara sursa permanenta de incalzire, a determinat o delimitare si mai puternica a legumiculturii ca stiinta de sine statatoare.

Tinand seama de obiectivele pe care si le propune legumicultura aceasta poate fi definita mai complet astfel: Legumicultura este stiinta care se ocupa cu studiul particularitatilor biologice ale diferitelor specii de plante legumicole, cu relatiile bio si ecosistemice ale acestora, cu realizarea conditiilor corespunzatoare cerintelor speciilor si soiurilor de plante legumicole, in scopul valorificarii in masura cat mai mare a potentialului lor biologic si pentru obtinerea unor productii ridicate, de calitate superioara, esalonate in tot cursul anului si conditii economice avantajoase.

Cunoasterea particularitatilor botanice ale speciilor legumicole este deosebit de importanta deoarece aceasta fundamenteaza tehnologia de cultura. De exemplu la tomate: cand acestea se cultiva prin rasad, sistemul radicular patrunde la mica adancime in sol (20-40 cm) si trebuie sa se intervina prin irigari mai dese pentru a asigura apa necesara plantelor. La cultura tomatelor prin semanat direct, sistemul radicular patrunde la adancime mai mare in sol (peste 1m) si plantele se pot aproviziona cu apa din straturile mai profunde ale solului, necesitand irigari mai rare si cu norme mai mari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.