Lemn curbat, lemn mulat

Trimis la data: 2007-05-09 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 4232
Autor: Stefan Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Proprietatile mecanice ale lemnului respectiv proprietatile sale elanstice,plastice si de rezistenta sub actiunea sarcinilorr exterioare depind de un numar mare de factori datorita atat marimii directiei naturii si vitezei de aplicare a fortelor cat si caracteristicilor structurii si proprietatilor fizice ale lemnului si produselor pe baza de lemn .

Lemnul este format dintr-un sistem complex de fibre celule substante de cimentare ,a caror coeziune fizico-chimica pune probleme diferite in calculele de rezistenta si rigiditate comparativ cu corpurile omogene si izotope cum sunt de exemplu metalele.

Lemnul este un material anizotrop cu trei plenuri de simetrie elastica aproximativ perpendiculare intre ele respectiv este un material ortotrop .Tinand seama de structura lemnului cele trei axe de simetri elastica sunt longitudinale L,radiala R si tangentiala T,iar cele trei plane de anizotropie elastica sunt LR,RTsi TR .

Ca orice corp solid si lemnul supus actiunii unor forte exterioare se deformeaza iar forta exterioara intampina o rezistenta a carei valoare variaza in functie de structura si elasticitatea materialului lemnos .

Corelatie dintre sarcini si deplasarii sau dintre tensiuni si de deformatii se poate reprezenta grafic sub forma curbelor caracteristicerespectiv tensiune deformatie specifica . Pentru diferite solicitari forma acestoe curbe pune in evidenta zona de elasticitate portiunea dreapta in care exista proportionalitate intre tensiune si deformatii respectiv este valabila legea lui hooke zona de curgere si limita de rupere .

Studiul elasticitatii si rezistentei lemnului si produselor pe baza de lemn presupune analiza tuturor factorilor atat acelor legati de lemn cat si a celor dependenti de modul de aplicare si variatie a fortelor de solicitare .La randul sau in cadrul solicitarii de compresiune pentru aceeiasi forta respectiv tensiune marimia deformatiilor este dependenta de specia lemnoasa si de directia de solicitare fata de directia fibrelor cum de marimea sectiunii pieselor.

Cu cat specia lemnoasa are o densitate aparenta mai mare cu atat deformatiile sunt mai mici. Acest lucru are o importanta deosebita in procesul de curbare si mulare a lemnului in sensul ca piesele cu densitatea aparenta mai mica necisata oeforturi mai reduse pentru deformatii mari .

Totodata urmarind curbele caracteristice ale lemnului se constata ca deformatia totala a se realiza in trei faze si anume:
- faza intai se caracterizeaza print-o corelatie liniara intre tensiunea a si deformatia care este cuprinsa intre 0 si 3-6%
- faza a doua denumita si curgere plastica se caracterizeaza prin aceia ca la o avariatie relativ mica a tensiunii deformatia creste de la 3-6% pana la 30-40%;

- faza a tria se caracterizeaza printr-o corelatie liniara intre a si e si [prin faptul ca o deformatie in continuare a lemnului se poate realiza numai prin aplicare a unor tensiuni mari .

Stabilirea parametrilor optimii ai proceselor de densificare presare curbare si mulare a lemnului presupune cunoasterea expresiei analitici a corelatiei tensiunii deformatie respectiv a functiei pentru fiecare faza .pentru prima faza aceasta corelatie este data de legea lui hooke iar pentru celelalte doua faze teoretic stabilirea unor corelatii exacte este relativ dificila . Pe baza de cercetarri experimentale huhreanskia stabilit pentru faza a doua si a treia de deformatie urmatoarele relatii :

Tabel 1.1 pag 21

Odata cu crestere umiditatii scade valoarea limitei de scurgere si crestere marimea deformatiilor . Urmarind curbele caracteristice curbe trasate pentru lemnul de pin cu diferite umiditati se poate observa cum deformatiile elastice si cele plastice se imaprt in trei faze fiecare din e ele avand aceeiasi dinamica de variatie ca si fazele corespunzatoare ale deformatiei totale . Cunoscund aceste faze in procesele de presare curbare sau mulare lemnu trebuie deformat pana in faza a treia astfel incat dupa incetarea actiunii sarcinilor si ai altor factori temperatura umiditatea piesa de lemn sa-si pastreze forma deformata .

In cazul lemnului cresterea ponderii deformatiilor plastice deformatia totala se poate realiza prin diferite tratamente mecanice termice chmice sau combinate .

Lemnul de fag supus unor cicluri repetate de alicare si indertare a sarcinii fie ca este vorba se solicitarea de compresiune sau de tractiune isi mareste deformatiile permanente pentru aceiasi valoare a tensiune de incarcare . Pentru lemnul de pin aburit care prin solicitare repetata si multipla isi mareste deformatiile respectiv se produce o plasticizare accentuata acestuia .

Tratarea higrotermica a lemnului contribuie intr-o masura sporita la plasticizarea lui respectiv la cresterea deformatiilor plastice fapt ce isi gaseste o larga aplicare practica in operatiile de curbare .

Traterea chimica cu amoniac gazos sau lichid duce la cresterea gradului de plasticizare a lemnului .In acest caz viteza de crestere a tensiunii si unghiul dintre directia fibrelor si directia sarcinii au o influenta sporita asupra marimii deformatiilor .Cu cat viteza de solicitare este mai mica u atat deformatiile sunt mai mari . Cunoastere vitezei optime de deformare a lemnului permite reducerea numarului rebuturilor in timpul operatiilor de curbare si mulare cum si majorarea productivitatii masinilor si instalatiilor tehnologice utilizare la aceste operatii .

In cazul materialelor pe baza de lemn furnire , placaje, pal,pfl,curbele caracteristice sunt influentate de structura , de directia de solicitare de dimensiuni in special de grosime .

Deformatia in timp a lemnului si a meterialelor
pe baza de lemn

Structura lemnului si comportarea sa in timp sub diferite sarcini la o anumita umiditate si temperatura , ii confera conditia de material elasto-plastic.

Pentru marerialele elastro-plastice diagrama caracteristica nu exprima toate aspestele deformarii . Observatiile practice au aratat ca procesul de deformare a lemnului si a unor produse pe baza de lemn nu se reduce la o modificare instantanee de forma care apare imediat, dupa aplicarea sarcinilor ce exista in proces continu de deformare sub sarcina denumit curgere lenta .

In anumite conditii de umiditate si temperatura , sub actiunea sarcinilor care se exercita indenlungat deformatiile cresc continuu ajungand sa produca ruperea . In practica pentru ca aceasta rupere sa nu aiba loc sarcinile trebuie sa actioneze o perioada de timp necesara producerii unor deformatii permanente . Aceasta perioada corect calculata permite stabilirea duratei minime de presare curbare sau mulare astfel incat formele pieselor sa se pastreze si dupa incetarea aplicarii sarcinii .

Caracteristuc pentru materialele elasto-plastice este fenomenul de istereza elastica respectiv pierderea de energie la un ciclu de incarcare descarcare . Studiul acestor deformatii in timp constituie obiectul reologiei . Asupra reologiei lemnului s-au efectuat numeroase cercetari prin care s-au stabilit influentele pe care le-au basupra rezistentei si deformatiilor acestuia numerosi factori printre care specia umiditate, temperatura modul de variatie in timp timpul de solicitare viteza de incarcare, natura ciclului de solicitare . Urmarind modul de variatie a deformatiei in timp a unei piese de lemn supusa la compresiune tractiune sau incovoiere sub sarcina constanta , aceasta se prezinta sub forma unei diagrame de felul celei din figura .

In practica marimea elasticitatii si plasticitati respectiv reducerea valorii modulelor de elasticitate ale lemnului se realizeaza prin diferite tratamente termice si chimice .Proprietatile elastice ale materialelor pe baza de lemn ca furnie placaje , placi din aschii si fibre de lemn sunt dependente de dimensiunile acestora de structura lor de natura speciei lemnoase precum si de cantitatea si proprietatile adezivului utilizat.

Factorii care influenteaza rezistentele lemnului si
materialelor pe baza de lemn

Rezistentele lemnului si ale materialelor pe baza de lemn au constituit obiectul unor ample studii efectuate in tara si in strainatate .
In cele ce urmeaza se vor face cateva referiri sumare la factorii care influenteaza rezistentele lemnului si ale materialelor pe baza de lemn scotandu-se in evidenta factorii care au un rol important in operatiile de presare ,densificare ,curbare si mulare.

Unghiul dintre directia eforturilor si directia fibrelor sau inelelor anuale are o influenta considerabila asupra rezistentelor lemnului ,cresterea acestui unghi duce la scaderea accentuata a rezistentelor .Aceasta face ca debitarea riglelor in vederea curbarii sa se faca in asa fel incat fibrele sa fie paralele cu muchiile riglei iar abaterile sa fie de maximum 5mm.

Viteza de aplicare a sarcinilor influenteaza in mod pozitiv cresterea rezistentei . Aceasta trebuie corelata si cu viteza de deformare de realizare efectiva a curgerii plastice astfel incat sa nu se produca ruperi sau smulgeri de fibre .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.