Leonardo Da Vinci

Trimis la data: 2003-10-09
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.44 / 10
Downloads: 15
Autor: Bianca Dumitrescu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 387
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In scrisoarea adresata ducelui Milanului Ludovico Sforza spre a-si oferi serviciile, Leonardo da Vinci isi dezvaluie in zece paragrafe problemele de tehnologie pe care le studiase si pe care era convins ca le solutionase. Dealtfel, nenumaratele desene, schite si explicatii aflate in manuscrisele ramase de la el confirma aceste afirmatii.
Textul scrisorii, desi limitandu-se aproape exclusiv la domeniul ingineriei militare, indica varietatea cu totul neobisnuita a unor asemenea probleme si solutii: “1. Dispun de un tip de poduri extrem de usoare si de rezistente, adaptate pentru a fi transportate foarte usor […] si altele solide si rezistente la foc si in lupta, usor de ridicat si de asezat. De asemenea, dispun de metode de ardere si distrugere a acelora ale dusmanului.

2. Cand un loc este asediat stiu cum sa scot apa din transeie si sa fac o infinita varietate de poduri, adaposturi si scari si alte dispozitive. 3. Idem. Daca, datorita inaltimii malurilor sau rezistentei locului si a pozitiei sale, este imposibil, in timpul unui asediu sa traga folos de pe urma bombardamentului, eu am metode de distrugere a oricarei roci sau fortarete, chiar de ar fi construita pe o stanca. 4. Pe langa acestea, dispun de diferite feluri de mortiere, foarte convenabile si usor de trasportat; si cu acestea pot azvarli pietre mici ca intr-o avalansa; iar fumul acestora provoaca o mare spaima inamicului spre paguba si confuzia lui.


5. Iar daca lupta se da pe mare, dispun de diverse tipuri de mecanisme foarte eficace pentru atac si aparare; si de nave care vor rezista atacului celor mai mari tunuri si explozibile.

6. Idem. Dispun de mijloace de a ajunge pe cai si prin galerii secrete si intortocheate, fara a face vreun zgomot, la un loc fixat, chiar de ar trebui sa se treaca pe sub vreo transee sau vreun rau.7. Idem. Voi construi care de lupta acoperite, sigure si inatacabile, care, patrunzand in randurile inamicului cu artileria lor ar zdrobi orice multime de oameni, indiferent de numarul lor.

Iar din spate ar putea veni infanteria nevatamata si fara sa intampine vreo greutate. 8. Idem. In caz de nevoie voi construi tunuri mari, mortiere si artilerie usoara cu forme minunate si utile, diferite de tipurile obisnuite. 9. Acolo unde bombardamentul da gres, eu voi inventa catapulte, baliste, trabocchi si alte dispozitive extraordinar de eficace si care nu sunt folosite in mod obisnuit. Si pe scurt, in finctie de diversitatea cazurilor, pot nascoci felurite si infinite mijloace de atac si aparare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.