Les trois garces de Mircea Eliade

Trimis la data: 2009-05-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 10
Autor: Doryn
Dimensiune: 6kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aceasta nuvela face parte din sirul de nuvele fantastice editate in volumul ‚In curte la Dionis’ si trateaza un motiv literal si anume ‚Tineretea fara batranetea’. Mircea Eliade a fost preocupat de lumea mistica , de fapt nevazuta a lucrurilor a fenomenelor si astfel a inserat in operele sale motive ca : viata vesnica , moartea , iubirea dincolo de viata. Se foloseste de mituri dandu-le astfel un nou sens.
Nuvela este incifrata dincolo de firul narativ se intalnesc trimiteri mitologice (Cele 3 Gratii) care intruchipeaza virtuti umane Cerberul - cainele ce pazeste tinutul lui Hades vazut in cainele ce pazea complexul de vile de la Vevey. Apare de asemenea si mitul frumusetii vesnice care trb. Intretinuta cu sacrificii , motivul faustian al celui care isi vinde sufletul diavolului pt. a trai vesnic .

Subiectul nuvelei atrage cititorul prin faptul ca il pune in fata unor evenimente insolite prof. Tataru medic renumit , reusise sa prepare un ser pt. a scapa de cancer pe bolnavii incurabili.

Experimentul a fost aplicat pe 3 bolnave : Aglae , Eufrosin si Talia.
Ele erau zeite din spatiul vietii si-al mortii care asemenea bacantelor traiau frenezia acestui eveniment oferit de experimentul doctorului.
Faptul ca femeile erau jumatate de an tinere : primavara si vara iar jumatate de an isi aratau adevarata varsta ‚iarna si toamna’ demonstreaza ca experimentul nu a fost realizat pana la final pt. ca doctorul Tataru s-a speriat de consecintele acestui joc , isi depasea atributiile umane devenind astfel creator lucru interzis fiintelor limitate . Din pacate greseala a fost comisa jumatate din proiect dand rezultate iar cele 3 femei victime ale doctorului li sau oferit sanatatea si tineretea.

Odata proiectul intrerupt femeile se despart , Talia emigreaza in U.S.A pierzandu-se astfel urma ei , Aglae moare intr-un accident iar Eufrosin duce o viata duplicitara pt. ca intoarcerea la tinerete parea suspecta si deranjanta.

Reintalnirea Eufrosinei cu doctorul Tataru ii produce acestuia o neliniste interioara si o roaga sa plece cat mai departe sau sa nu spuna nimanui ceea ce s-a intamplat. In ziua accidentului pe 22 iunie cerurile se deschid si astfel comuniunea dintre om si Dumnezeu este directa.

Doctorul este pedepsit pt. incercarea sa de a-si depasi limitele Eufrosin ramane ca si blestemata sa-si continue calvarul unei vieti interzise. Prietenii doctorului sunt curiosi sa afle misterul ultimelor vorbe rostite de Tataru ‚Les trois Graces’ in paralel se deschide o ancheta in care Eufrosin isi va marturisi experienta vietii iar finalul este unul deschis tuturor interpretarilor pt. ca fiecare cititor isi va imagina despre Eufrosin sau despre prietenii acesteia ca poate vor continua ei experimentul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.