Lev Nicolaevici Tolstoi

Trimis la data: 2007-12-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.43 / 10
Downloads: 2055
Autor: Roxana tanase
Dimensiune: 152kb
Voturi: 164
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lev Nikolaevici Tolstoi s-a născut la 28 august 1828 la Iasnaia Poliana, gubernia Tula, într-o veche familie de nobili moşieri. Tatăl scriitorului făcea parte din generaţia care a participat la războiul de apărare a patriei împotriva lui Napoleon, din 1812. El s-a căsătorit cu Maria Nikolevna Volkonskaia în anul 1822, devenind astfel posesorul unei însemnate averi, adusă ca zestre de către bogata prinţesă. Mama lui Tolstoi, femeie foarte cultă (cunoştea câteva limbi străine), moare când viitorul scriitor nu împlinise nici încă doi ani.
Tolstoi îşi petrece copilăria la Iasnaia Poliana- moşia mamei sale. Numele aceste localităţi este strâns legat de memoria marelui scriitor, care şi-a scris majoritatea operelor în locul care a constituit leagănul primei lui copilării.

După moartea Mariei Volkonskaia (mama scriitorului), de educaţia copiilor (Tolstoi avea trei fraţi mai mari) s-a ocupat o rudă a familiei, T.A. Ergolskaia, de care scriitorul aminteşte deseori cu dragoste şi duioşie. Ea a fost prima care i-a sădit în suflet iubirea pentru om şi frumos şi de la ea a primit Tolstoi cel dintâi îndemn de a scrie. Asemeni tuturor famililor de nobili înstăriţi, familia lui Tolstoi a încredinţat la început instrucţia copiilor unor guvernori străini, iar mai târziu - profesorilor, tot străini.

În anul 1837, întreaga familie se mută la Moscova, pentru a înlesni copiilor continuarea studiilor în instituţiile de învăţământ superior. În acelaşi an moare tatăl scriitorului şi orfanii sunt luaţi sub tutela contesei Osten-Saken, sora acestuia. Nu după mult timp însă, moare şi contesa Osten-Saken, iar copii trec sub tutela contesei Iuşkova, cea de-a doua soră a bătrânului Tolstoi şi soţia guvernatorului oraşului Kazan.

În anul 1844, Lev Tolstoi începe să frecventeze cursurile facultăţii de limbi răsăritene la Universitatea din Kazan, însă după un an abandonează studiul limbilor şi se înscrie la facultatea de ştiinţe juridice. În final se întoarce în satul natal înainte de a-şi încheia studiile, descurajat fiind de calitatea slabă a relaţiilor sociale şi academice pe care le avea. Totuşi a reuşit să-şi facă un prieten, pe Dmitri Diakov, cu care mai discuta despre religie, politică şi alte aspecte sociale. În această perioadă a tinereţii el organizează petreceri, este prezent la toate balurile şi se complace în ambianţa fastuoasă a cercurilor aristocratice pe care le frecventa.

Aspecte foarte grăitoare din copilăria, adolescenţa şi tinereţea scriitorului se întâlnesc în trilogia sa autobiografică, opera cu care Tolstoi îşi face debutul în literatură.

Perioada aceasta în care scriitorul este atras de strălucirea lumii mondene, ia sfârşit în scurt timp. Înzestrat cu o natură neobişnuit de complexă, Tolstoi surprinde încă de pe atunci discordanţa dintre forma strălucitoare şi conţinutul sterp al vieţii aristocraţiei nobiliare. El surprinde ridicolul acestei lumi izvorât din contradicţiile de neîmpăcat dintre fond şi formă şi începe să fie frământat de gânduri contradictorii, care devin cu atât mai complicate cu cât i se lărgeşte orizontul cultural. Cunoaşterea vieţii Rusiei devine pentru Tolstoi problema centrală a preocupărilor sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.