Levantul de Mircea Cartarescu

Trimis la data: 2010-03-12
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana Ciurgea
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mircea Cartarescu este considerat a fi liderul generatiei de poeti din perioada anilor 1980 (generatia optzecista). Volumele de versuri: "Faruri, vitrine, fotografii", "Poeme de amor", "Totul", "Dragostea", antologia "Dublu CD" il carcaterizeaza ca pe un poet al citadinului."Levantul" este o epopee in douasprezece canturi, o adevarata replica la "Tiganiada" lui Ion Budai-Beleanu si un adevarat manifest postmodernist.
Are ca punct de plecare una dintre "Scrisorile catre Vasile Alecsandri" ale lui Ion Gica.Poetul revalorizeaza experienta lirica ainaintasilor (un prim element postmodern al operei), textul fiind un mixaj ciudat, cu insertii sau aluzii culturale, un amalgam de scriitori si opere ("Imparat si proletar", "Dan, capitan de plai", "Scrisoarea lui Neacsu", Costache Conachi, Grigore Ureche, "Riga Crypto si lapona Enigel", Alecu Russo, "Baroane", "Scrisoarea I", Leonid Dimov, Stefan Augustin Doinas, "Calin (file din poveste)", Horia Furtuna, Ion Pillat, "Luceafarul", Bacovia, Blaga, Anton Pann, "Sarmanul Dionis", Caragiale.
In esenta, "Levantul" este povestea unei calatorii, care incepe in Marea Mediterana, la care iau parte Manoil, sora lui, Zenaida si piratul Iaurta Chiorul.

Lor li se adauga o intreaga ceata, scopul final al calatoriei fiind uzurparea domnitorului tiran (aflat in Capitala).Drumetii ar trebui sa fie personajele extraordinare ale unei actiuni eroice, daca ironia autorului nu le-ar transforma intr-o ceata "pestrita" care urca "pa poteci cu balarii", intr-o calatorie caricata.

O insula vizitata este Hosna, unde locuieste un inventator excentric, Leonidas Ampotrofagu. Insula este un paradis mecanic, unde masinile indeplinesc functii ciudate: "Una mare cat hambarul lua poame dan cais/ Cu trei deste de arama si le pune iute-n cosuri;/ Alta mica jumuleste peanele de pe cucosuri;/ Le ascute si le moaie-n calamari ce cresc dan stanca/ Si inscrie-n pergaminturi vro istorie adanca". O alta "mahina" prinde mustele din zbor si le pune "pamblici", dandu-le apoi drumul.

Un alt episod al poemului este legat de Leonidas, care se alatura cauzei razvratitilor si le va da un "mongolfer", pentru a zbura spre Bucuresti si a-l detrona pe voda printr-o lovitura de palat.
Balonul esueaza insa pe insula H din Hellespont, unde, intr-un munte, ii asteapta zana Hyacint. Manoil o intreaba pe "fee" daca planul lor are sansa de a izbandi: "-Poate revolutiunea pentru care noi ne zbatem/ Ca sa izbaveasca neamul, sa il curete de patemi?"

Zana tinein mana intreg universul, ca o dovada a puterii sale fara margini: "-Manoile, tu spui vorbe cari eu nu pot pricepe,/ Lumea asta in cristalul ista se sfarseste si incepe,/ Iara eu da orce tremur, d-orce departe sum./ Eu a veciniciei doara trag in pept amar perfum...". Globul de cristal este un simbol al eternitatii.Personajul este transportat, precum Dionis, intr-un tinut imaginar, Halucinaria, unde vede sapte statui uriase. Fiecare se adreseaza personajului cu versuri in stilul marilor poeti romani (intre care Eminescu, Arghezi, Bacovia, Barbu, Nichita Stanescu).

Un element postmodern evident aici este ludicul, bucuria de a talcui, intr-o maniera proprie, idei si experiente ale poetilor inaintasi.
Acestuia i se adauga un altul: refuzul stilului inalt.
Manoil revine printre rasculati, iar acestia pleaca mai departe in calatoria cu balonul, pentru ca, in cele din urma, sa ajunga la palat, unde voda, prin iscoade iscusite, afla de planul aventurierilor.
Are loc o batalie aeriana, care se sfarseste cu caderea "caicului" lui voda. Dupa ce insurgentii pun mana pe palat si tirania este infranta, domnitor devine nu Manoil, ci Iaurta,la fel de rau ca domnitorul alungat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.