Libera circulatie a marfurilor

Trimis la data: 2011-04-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 1129
Autor: Varzaru Vladut Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Integrarea europeana a parcurs un drum lung care a inceput spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.Stadiul de integrare exclusiva economica a fost depasit repede, de indata , ce a fost evident ca integrarea economica isi revarsa efectele si asupra altor domenii , ale vietii precum cel : social,sanatate, cultura, educatie si mediu.Frontierele externe ale Uniunii Europene s-au modificat odata cu progresul constructiei europene,dar si cu extinderea Uniunii cu noi state membre.

La data de 25.04.2005 a fost semnat la Luxemburg Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana care a intrat in vigoare la 01.01.2007.Tratatul cuprindea mai multe parti:
-un fel de accord international intre statele member ale U.E pa de o parte si Bulgaria si Romania pe de alta parte;
-protocolul privind conditiile si aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria si a Romaniei in U.E;
-actul privind conditiile conditiile de aderare a Republicii Bulgare si Romaniei adoptarile tratatelor pe care se intemeiaza U.E;
-actul final.

Constructia europeana nu putea fi conceputa in afara proceselor economice si politice internationale. Tot astfel, existenta si intinderea libertatilor de circulatie in spatiul european nu puteau fi concepute in afara acordurilor internationale. Principiile generale de actiune sunt aceleasi: inlaturarea taxelor vamale, nediscriminarea, eliminarea subventiilor acordate de stat.

Dintre cele 4 libertati pe care se intemeiaza piata interna, libera circulatie a marfurilor este cea mai influenta din punctul de vedere al impactului asupra vietii cetatenilor din cadrul Uniunii Europene
In vederea realizarii unei politici interne eficiente, U.E. a stabilit norme de organizare si functionare a unei piete interne.

Uniunea Europeana a adoptat masurile pentru instituirea si asigurarea functionarii pietei interne unice, in conformitate cu tratatele europene. Piata interna cuprinde un spatiu fara frontiere interne, in care libera circulatie a persoanelor, serviciilor, marfurilor si capitalurilor sunt garantate. Piata unica functioneaza, astfel, dupa aceleasi reguli ca si piata nationala.

Teritoriul vamal al Uniunii Europene a avut o evolutie conceptuala,de la spatiul economic comun, dar cu posibilitatea ca statele sa-si exercite anumite drepturi si privilegii, pana la stadiul actual, acela de spatiu comun si piata unica.

Tratatele comunitare si proiectul de Tratat care instituie o Constitutie pentru Europa consacra un spatiu amplu pentru definirea uniunii vamale, generand astfel o legislatie vamala uniforma care genereaza si reglementarea conexa a tarifelor vamale comune.U.E. cuprinde o uniune vamala care reglementeaza ansamblul schimburilor de marfuri si care implica interzicerea in relatiile dintre statele membre a taxelor vamale la import si la export si a oricaror taxe cu efect echivalent precum si adoptarea unui tarif vamal comun in relatiile cu tarile terte.

Acest tarif vamal comun, este stabilit printr-un regulament adoptat in 1987. Acest regulament are 2 elemente principale: primul aspect vizeaza cele aproape 3000 de taxe cuprinse in planul tarifar uniformizat, iar al doilea aspect, vizeaza existenta unui catalog in care produsele vamale corespund unor anumite pozitii tarifare.

Tariful vamal comun nu se aplica de o institutie sau autoritate de reglementare comunitara, fiecare stat membru avand obligatia de a aplica intocmai prevederile tarifului vamal comun prin institutiile nationale ce au competenta in materie.Valoarea tarifara este valoarea declarata in vama ca si valoare de tranzactie.

Produsele care provin din tari terte, sunt considerate ca fiind in libera circulatie intr-un stat membru, in cazul in care au fost indeplinite formalitatile de import si au fost percepute, in statul respectiv, taxele vamale si daca nu s-a beneficiat de doua restituiri, totala sau partiala, a taxelor si imprumuturilor vamale.

Pentru a evita practica "uzinelor - capusa" din interiorul Uniunii Europene si pentru a preintampina deplasarea artificiala de productie intre state, codul vamal comunitar dispune: "o marfa este originara din tara in care a avut loc ultima transformare sau prelucrare substantiala, justificata din punct de vedere economic, efectuata de o intreprindere echipata in acest scop si contribuind la fabricarea unui produs nou, ori reprezentand un stadiu de fabricatie important."
Intre statele membre sunt interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect echivalent. Aceasta interdictie se aplica si taxelor vamale cu caracter echivalent.

Liberalizarea schimburilor comerciale are consecinte si asupra importurilor, dar si exporturilor. In privinta exporturilor, statele membre se informeaza reciproc, dar se produc si operatiuni de eliminare a subventiilor cu putere care ar putea denatura caracterul competitiv al concurentei.

Statele membre au obligatia de a adapta monopolurile nationale cu caracter comercial, incat sa asigure excluderea oricarei discriminari intre cetatenii statelor membre cu privire la aprovizionare si desfacere. Aceasta prevedere se aplica oricarei institutii prin intermediul careia un stat membru controleaza, conduce sau influenteaza, direct sau indirect, importurile sau exporturile dintre statele membre.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.