Liberalismul

Trimis la data: 2015-05-31
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Costi_T
Dimensiune: 155kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De la inceputurile sale cu mai mult de 300 de ani in urma, insusirea caracteristica liberalismului a fost incercarea de a promova libertatea individuala. Dar acesta este un tel foarte cuprinzator, care lasa loc neintelegerilor intre liberali in ceea ce priveste semAZnificatia exacta a libertatii si modul cel mai bun de promovare a ei. Intr-adevar, contradictiile sunt acum atat de acute, incat liberalismul s-a divizat in doua tabere, cea a "neoclasicilor" si cea a liberalilor "statului bunastarii". Ulterior in acest capitol vom vedea cum a aparut aceasta divizare. Pentru inceput insa trebuie sa privim inspre vasta arie a fundamentelor comune tuturor liberalilor, in primul rand dorinta de a promova libertatea individuala.
Cuvintele liberal si libertate deriva amandoua din latinescul liber. "Liberal" nu a facut parte din vocabularul politic pana la inceputul secolului al XlX-lea, la mult timp oricum dupa ce "libertatea" era larg folosita ca termen politic - si dupa mai mult de un secol de circulatie a ideilor percepute astazi drept liberale. Inaintea secolului al XlX-lea, "liberaT'era incetatenit cu sensul de generos sau tolerant - o atitudine care se potrivea teoretic unui "gentleman", asa cum "educatia liberala" era menita sa pregateasca un tanar domn pentru viata.

Bineinteles, cuvantul "liberal" isi pastreaza inca sensul de generos si tolerant, de exemplu, in cazul in care cineva spune ca un profesor urmeaza o linie de notare liberala sau un copil are parinti liberali. In zilele noastre insa, datorita patrunderii acestui sens in limbajul comun, "liberal" se refera cel mai adesea la o pozitie sau o opinie politica.Primul semn al folosirii sale in politica a aparut la inceputul anilor 1800 cand o fractiune a legislativului spaniol si-a luat numele de Liberales.

De atunci, termenul a migrat spre Franta si Marea Britanie, unde partidul cunoscut drept Whigs s-a transformat in jurul anului 1840 devenind Partidul Liberal. Acesti liberali impartaseau o opinie comuna privitoare la dorinta lor pentru o societate mai deschisa si mai toleranta, in care oamenii sa fie liberi sa-si impuna propriile idei si interese in conditiile unei interventii cat mai reduse cu putinta. O societate liberala urma sa fie, pe scurt, o societate libera. Dar ce face ca o societate sa fie libera ? Ce este libertatea si cum o putem promova cel mai bine ?

Aceste intrebari i-au preocupat pe liberali de mai bine de trei secole, oferind argumente nu numai pentru disputele din randul liberalilor, dar si pentru disputele dintre liberalism si alte ideologii.in capitolul 1 am remarcat ca unele conceptii despre natura umana ofera fundamente pentru oricare dintre ideologiile politice. In cazul liberalismului, accentul pus pe liberAZtatea individuala se bazeaza pe o conceptie a fiintelor umane ca indivizi in mod fundamental rationali. Exista, dupa vom vedea, diferente semnificative intre liberali in ceea ce priveste aceasta idee. Dar, in general, liberalii accentueaza libertatea individuala in buna masura deoarece considera ca oamenii sunt capabili sa traiasca liberi.

Acest lucru ii diferentiaza de cei care cred ca fiintele umane cad prada pasiunilor si dorintelor imposibil de controlat, tragand cand intr-o directie, cand intr-alta. Liberalii constienAZtizeaza faptul ca oamenii au pasiuni si dorinte, dar in acelasi timp sustin ideea ca acestia au si puterea de a le controla atunci cand apare o motivatie. Ei insista ca atat femeile cat si barbatii sunt fiinte rationale care isi cunosc foarte bine interesele si, daca li se da posibilitatea, sunt capabili sa actioneze pentru promovarea lor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.