Liberalismul

Trimis la data: 2014-07-18
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa_M
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Practicarea principiilor mercantiliste timp de trei secole a produs rezultate care au provocat o puternica reactie ideologica.
Pe plan economic, se inregistra atat declinul activitatii agricole, sacrificata in favoarea industriei, cat si abuzul de reglementari care impiedicau comertul si industria. Preturile agricole mici antrenau cresterea suprafetelor necultivate si exodul muncitorilor spre orase. Vamile interioare impiedicau circulatia granelor intre provincii. Reglementarea conditiilor de fabricatie, a preturilor si a salariilor devenea tot mai amanuntita si sufocanta, impiedicand dezvoltarea industriei.
Pe plan intelectual, se afirmau, in acelasi timp, tendinte liberale si conceptii deterministe. Enciclopedistii exaltau ideea libertatii, increderea in puterea ratiunii, in bunatatea oamenilor si in instinctul uman. Filozofii dreptului natural vroiau sa explice viata societatii prin principiile generale care decurgeau numai din natura umana si care erau valabile in orice timp si in orice tara. Montesquieu si Condorcet intrevedeau posibilitatea unui determinism social analog celui care guverna fenomenele naturale si care implica existenta legilor sociale, in sesul unor legi stiintifice.

Fiziocratii au transpus aceste tendinte la studiul faptelor economice. Cel mai cunoscut dintre fiziocrati, medicul Fr. Quesnay, si-a expus conceptia in articolele din Enciclopedie si mai ales in Tabloul economic, carte aparuta in 1758. Alaturi de Quesnay s-a aflat o pleiada de autori, intre care: Marchizul de Mirabeau, Du Pont de Nemours, Gournay, Le Mercier de La Riviere, La Trosne, abatele Beaudeau, Turgot. Scrierile lor au cunoscut o intensitate deosebita o perioada de douazeci de ani(1758-1778).

Fiziocratii sunt primii autori care au elaborat o conceptie clara despre stiintele sociale si despre legile economice. Potrivit opiniei lor, societatea evolua urmand niste uniformitati generale care constituiau "ordinea naturala". Aceasta ordine nu este starea naturii, ca la Rousseau, ci este ordinea voita de Dumnezeu pentru fericirea oamenilor, care trebuiau sa invete s-o cunoasca si apoi sa i se supuna. Interesul personal al fiecarui individ nu putea sa fie contrar acestei ordini providentiale: cautandu-si propriul interes, fiecare om actiona intr-un sens conform cu interesul general. Era suficient ca oamenii sa fie lasati liberi pentru ca lumea sa mearga catre ordine si armonie.
- Repartitia bogatiilor:

Fiziocratii au prioritate istorica in elaborarea primului model macroeconomic, care se fondeaza pe o imagine de ansamblu a drumului parcurs in realizarea bogatiei, de la producerea ei pana la consum, degajandu-se notiunile de produs net si de circuit economic.
Produsul net:Produsul net la fiziocrati corespunde, in linii mari, notiunii actuale de venit national. Produsul net reprezinta diferenta dintre bogatia obtinuta din actele de productie si bogatia cheltuita cu ocazia acestei productii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.