Liberalismul de periferie

Trimis la data: 2010-03-01
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 143
Autor: George
Dimensiune: 10kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ideile liberale au ajuns la apogeu la Paris o data cu revolutia franceza din 1789. Cu toate acestea implementarea lor in est a fost destul de dificila. Propagarea ideilor liberale in imperiul rus a fost foarte inceata tocmai din cauza exemplului francez. (Sa nu uitam ca revolutia franceza pe langa idei noi a adus si violenta si destabilizarea statului dupa regulile pe care se baza pana in acel moment.)
Chiar daca "Declaratia Drepturilor Omului" si lozinca "Liberte, egalite, fraternite" aduceau idei noi....felul in care aceste idei au fost implementate in Franta era o problema de netrecut. Tarina Ecaterina I nu vea cum sa treaca cu vederea faptul ca in urma revolutiei franceze regele Ludovic al XVI-lea fusese executat.

Liberalismul a fost pentru prima data sprijinit institutional in Rusia imperiala abia un secol mai tarziu. Primul pas a fost facut in 1864. Motivul? Racordarea la jurisprudenta europeana si abolirea sistemului juridic traditional. Dar de ce vorbim despre liberalism de periferie? Tocmai pentru ca ideile liberale venite din occident nu puteau fi aplicate ca atare in organizari statale precum Rusia sau Imperiul Otoman. Aceasta poate fi considerata si o definitie a liberalismului de periferie: idei occidentale adaptate la regulile estului.

Si pentru ca am explicat ce inseamna liberalismul de periferie sa trecem la idei concrete. Principiul nu se invecheste o data cu trecerea anilor. Sa nu uitam ca in Romania timp de mai bine de 50 de ani regulile democratiei au fost abolite asa ca dupa revolutia din 1989 sistemul pluralist care includea si liberalismul a trebuit practic sa fie reconstituit. Conceptele politice evolueaza o data cu trecerea anilor asa ca ideile liberale din vremea lui Bratianu nu mai puteau fi utilizate cu succes in prezent.

Mai mult decat atat... sa nu uitam de schimbul de generatii. O natiune care timp de 50 de ani nu mai are contact cu principiile politice occidentale...isi pierde practic si memoria. Generatiile indoctrinate cu idei politice total diferite de cele occidentale nu mai pot relua un proces politic rupt o data cu bunicii lor. Asa ca din nou dupa revolutie conceptul liberal a trebuit sa fie reinventat si adaptat nevoilor societatii romanesti. (liberalism de periferie)

Sa nu uitam ca la doar cativa ani de la revolutie lozinca "Nu ne vindem tara" era la mare cautare. Ori in aceste conditii ideile liberale occidentale care se bazau pe economia de piata in care fiecare investitie tine cont de randament si nu de nationalitatea patronului ...nu puteau fi aplicate ca atare. Acesta poate fi considerat si unul dintre motivele pentru care la primle alegeri libere romanii au ales la conducerea tarii un presedinte care nu venea cu idei radicale. Sa dam putin timpul inapoi. Ion Iliescu, Ion Ratiu si Radu Campeanu.

Aceasta nu a fost doar o intalnire intre trei candidati ci o intalnire intre concepte politice. In loc de privatizare si principii capitaliste in acel moment romanii au preferat siguranta...si mesajul de ordine sociala pe care il aducea adeptul social democratiei. In timp insa dupa ce a trecut euforia inceputului...partidele s-au diversificat. A fost chiar un moment in care in registrul partidelor politice se inregistrasera zeci de formatiuni: de la partidul pensionarilor, partidul liber schimbist la formatiunile traditionale.

Incet incet insa liderii politici si-au dat seama ca este nevoie de coagularea mediului politic romanesc pentru ca variantele coalitiilor s-a dovedit dupa guvernarea 1996-2000 ca nu sunt o solutie viabila. Acum in Romania se contureaza doua forte politice puternice....una slujeste un concept social democrat...iar de partea cealalta doua formatiuni PD si PNL care au anuntat ca vor fuziona si care promoveaza principii ce sustin in special dezvoltarea economica si atragerea de investitori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.