Liberalismul in perioada moderna

Trimis la data: 2012-11-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.76 / 10
Downloads: 1
Autor: andreea_sb
Dimensiune: 25kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sistemele democratice care sunt intilnite in zilele noastre isi au radacinile catre sfirsitul secolului XVIII - inceputul secolului XIX sub influenta directa si multilaterala a liberalismului. Meritul liberalismului in dezvoltarea gandirii atat politice cat si democratice este destul de mare. Aceste idei politice au aparut sub lozincele libertatii individului si separarea ei de tirania statala. Liberalismul pentru prima oara in istoria gandirii social-politice a separate individual de societate si stat, separindu-le in doua sfere autonome: statul si societatea civila.
De asemenea a limitat sfera constitutionala si sfera institutionala a actiunilor statului asupra cetatenilor si a vietii lor personale, a aparat autonomia si drepturile minoritatii in comparatie cu majoritatea, a propus egalitatea politica a tuturor cetatenilor.
Patria ideilor liberale in primul rand este Anglia. Inca din secolele medievale cand pe continentul Europei era la putere absolutismul, englezii au reusit sa limiteze puterea monarhului. Punctul de pornire a liberalismului englez dateaza inca din anul 1215 cind in Anglia a aparut prima schita a constitutiei:

"Magna Charta Libertatum". Aceasta carte insa era inca departe de democratie si limita puterea monarhului doar in folosul aristrocratiei. Dar in ea se prevedea si dreptul cetatenului la libertate si securitate - " nici un om liber nu trebuie arestat, inchis sub paza, deposedat de bunurile personale, injosit, prigonit sau pedepsit cu alte mijloace decit cele prevazute de lege". Axata si centrata pe individ conceput ca proprietar si intreprinzator, pe om ca fiinta rationala, purtatoare si promotoare a propriilor sale aspiratii si interese, doctrina politica liberala a acordat o deosebita importanta problemei democratiei.

Liberalismul este de provenienta specific burgheza si este caracterizat drept o conceptie politica care promoveaza bunastarea si dezvoltarea individului. Daca la inceputuri, in sec.XVIII-lea si XIX-lea, liberalismul promova individul liber de constrangerile guvernamantului, in sec. XX, liberalii privesc guvernamantul drept un mijloc de corectare a abuzurilor si neajunsurilor societatii, care poate ameliora relele si poate genera stabilitatea politica, prin reducerea inegalitatilor economice si sociale.

In plan filosofic liberalismul sustine egalitatea si liberalizarea oamenilor, iar din punct de vedere politic egalitatea si libertatea politica, fara nici un fel de discriminari politice, se intemeiaza pe toate cuceririle stiintei si tehnicii din epoca moderna, iar in plan economic se identifica cu competitia, concurenta, libertatea economica a oamenilor, fara ingradirea initiativei.Fondatorul liberalismului este considerat John Locke (1632 - 1704), el fiind cel care deosebeste 3 tipuri de puteri: - puterea legislativa, detinuta de popor, care isi deleaga in acest scop reprezentantii;- puterea executiva si - puterea federativa, acestea doua fiind incredintate regelui ce are capacitatea de a trata problemele de drept international, in raporturile cu celelalte puteri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.