Liberare conditionata

Trimis la data: 2011-07-15 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 467
Autor: Nedelcu simona Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.Definitie si reglementare. Liberarea conditionata este considerata in doctrina drept o institutie complementara regimului de executare a pedepsei inchisorii ce consta in punerea in libertate a condamnatului din locul de detinere, mai inainte de executarea in intregime a pedepsei, sub conditia ca, pana la implinirea duratei sa nu mai savarseasca alte infractiuni.

Codul penal reglementeaza liberarea conditionata in:
- art.551 (cel condamnat la pedeapsa detentiei pe viata poate fi liberat conditionat dupa executarea a 20 de ani de detentie, daca este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi de indreptare, tinandu-se cont si de antecedentele sale penale),

-art.59 (dupa ce a executat 2/3 din durata pedepsei, in cazul pedepsei care nu depaseste 10 ani, sau 3/4 din pedeapsa in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, condamnatul [...] poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei),

-art.591 (cel condamnat pentru savarsirea unei infractiuni din culpa, poate fi liberat conditionat [...]dupa ce a executat cel putin 1/2 din durata pedepsei care nu depaseste 10 ani sau cel putin 2/3 in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de art.591C.pen.),

- art.60 (condamnatul, care din cauza starii de sanatate sau din alte cauze, nu a fost niciodata folosit la munca ori nu mai este folosit, poate fi liberat conditionat dupa executarea fractiilor de pedeapsa aratate la art.59 C.pen., daca da dovezi temeinice de indreptare),
- art.61 (pedeapsa se considera executata daca in intervalul de timp de la liberare si pana la implinirea duratei pedepsei cel condamnat nu a mai savarsit din nou o infractiune.

2.Procedura de acordare a liberarii conditionate. Din punct de vedere legal, liberarea conditionata constituie un act de clementa acordat persoanei privata de libertate, condamnata la pedeapsa inchisorii sau detentiei pe viata, prin care se dispune ca restul de pedeapsa sa fie executat in libertate, masura vizand in mod direct conduita condamnatului pe timpul detentiei, dar si indeplinirea conditiilor privind executarea fractiei legale.

Astfel, potrivit art.14 din Legea nr.275/2006, in fiecare penitenciar se constituie o comisie pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, alcatuita din directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar, medicul penitenciarului, seful serviciului socioeducativ si un consilier de probatiune in a carui circumscriptie teritoriala de afla penitenciarul, desemnat anual de directorul serviciului, psihologul si educatorul implicati in programul de reintegrare sociala a persoanei condamnate.

Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate propune liberarea conditionata tinand seama de fractiunea de pedeapsa efectiv executata, de partea pedepsei considerata ca executata pe baza juncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, de conduita condamnatului, de eforturile depuse de acesta, pentru reintegrarea sociala, participarea la activitatile educative, culturale, de consiliere psihologica, de responsabilitatile incredintate, de recompensele acordate, de sanctiunile aplicate si de antecedentele penale.

Toate aceste constatari se consemneaza intr-un proces verbal si, impreuna cu toate documentele justificative care atesta mentiunile din respectivul proces verbal se inainteaza judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul de detinere si se comunica persoanei condamnate (art.77 al.3 din Legea nr.275/2006).

Exista si situatia in care, in urma analizei situatiei condamnatului, instanta constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru ca persoana condamnata sa fie liberat conditionat. In acest caz, comisia va fixa un termen pentru reexaminarea condamnatului, termen ce nu poate fi mai mare de un an.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.