Liberarea de raspundere penala in Republica Moldova

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Diverse Nivel: Gimnaziu Pagini: 26 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Liliana Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În anumite condiţii scopurile corectării şi reeducării, prevenţiei generale şi speciale sunt realizabile şi fără aplicarea răspunderii penale sau a pedepsei penale, ceea ca se poate face, de exemplu, cu ajutorul măsurilor de constrângere cu caracter educativ. Pentru rezolvarea efectivă a acestor probleme, legislatorul, conducându-se de principiul umanismului şi folosind adeseori metoda încrederii, prevede diverse categorii de liberare de răspundere penală.

1.Noţiunea şi tipurile liberării de răspundere penală.

Atingerea scopurilor generale şi speciale ale pedepsei penale, prevăzute de art. 20 Cod penal (C.P.), de multe ori e posibilă şi fără tragerea persoanei vinovate la răspundere penală.
În anumite condiţii scopurile corectării şi reeducării, prevenţiei generale şi speciale sunt realizabile şi fără aplicarea răspunderii penale sau a pedepsei penale, ceea ca se poate face, de exemplu, cu ajutorul măsurilor de constrângere cu caracter educativ.
Pentru rezolvarea efectivă a acestor probleme, legislatorul, conducându-se de principiul umanismului şi folosind adeseori metoda încrederii, prevede diverse categorii de liberare de răspundere penală.
Însăşi noţiunea ”liberare de răspundere penală” a apărut în dreptul penal al ţării noastre în anul 1961, când Codul penal al Republicii Moldova în vigoare a folosit această noţiune în denumirea şi textul articolelor 10, 48, 49, 50.
Analiza art. 46 din Codul penal al Republicii Moldova demonstrează că, deşi legislatorul nu foloseşte termenul ”liberare de răspundere penală”, este vorba de liberarea de răspundere penală.
În legea penală definiţia răspunderii penale lipseşte. Ea este expusă în teoria dreptului penal. Răspunderea penală trebuie interpretată ca o condamnare publică de stat a faptelor social periculoase şi a persoanelor ce le săvârşesc, exprimată în sentinţa de condamnare.
Din această noţiune reese că răspunderea penală poate fi aplicată numai persoanelor ce au săvârşit o faptă socialmente periculoasă, iar liberarea de răspundere penală va însemna renunţarea organelor oficiale, pe baza unor cauze obiective şi subiective, de a mustra, condamna public aceste persoane şi faptele lor.
Primul indiciu ce caracterizează natura juridică a liberării de răspundere penală constă în faptul că orice modalitate a acestei instituţii se aplică numai persoanelor ale căror acţiuni conţin o componenţă de infracţiune. Aceasta demonstrează faptul că instituţia liberării de răspundere penală se deosebeşte esenţial de cazurile când fapta deşi întruneşte trăsăturile unei infracţiuni, dar fiind lipsită de importanţă nu prezintă pericol social (alin.2, art.7 C.P.), deasemenea, şi în cazul legitimei apărări, extremei necesităţi, renunţării benevole ce în dreptul penal exclud penalitatea faptei.
Al doilea indiciu ce caracterizează natura juridică a liberării de răspundere penală constă în faptul că orice modalitate a sa se aplică la aprecierea organelor de anchetare şi judiciare. Acest fapt e confirmat prin dispoziţiile articolelor C.P. al R.M., care prevăd modalităţi aparte ale liberării de răspundere penală.
Liberarea de răspundere penală se caracterizează prin faptul că ea se înfăptuieşte după regula generală numai când infracţiunea nu prezintă un mare pericol social; de răspunderea penală poate fi liberat bănuitul, învinuitul, inculpatul şi condamnatul; de răspundere penală poate fi liberată persoana nu numai de instanţa de judecată, ci şi de către procuror, anchetator şi de către organul de cercetare penală cu consimţământul procurorului prin intermediul încetării cauzei penale la etapa anchetei prealabile sau refuzul de a intenta un proces penal.
Actele de amnistie şi graţiere reprezintă temei al liberării de răspundere penală dacă ele sunt în vigoare şi sunt aplicate până la momentul condamnării persoanei conform sentinţei instanţei de judecată şi pot fi ca temei al liberării de răspundere penală dacă acţiunea acestora se răsfrânge asupra persoanei condamnate pentru infracţiunea săvârşită.
Tipurile liberării de răspundere penală se clasifică în două grupe:
din ea face parte prescripţia atragerii la răspundere penală şi actul amnistiei. În prezenţa acestor temeiuri organul de cercetare penală, anchetatorul, procurorul, instanţa de judecată unde se examinează dosarul sunt obligate să libereze persoana de răspundere penală, iar procesul trebuie încetat;
temei pentru clasificarea celei de-a doua grupe serveşte gradul scăzut de pericol social al infracţiunii săvârşite şi absenţa pericolului social al persoanei infractorului sau prezenţa gradului neînsemnat al acestuia. Dacă sunt prezente prevederele articolelor 48/1, 50, alin.3 şi 4 ale art.10, atunci persoana poate, nu însă în mod obligator, fi absolvită de răspundere penală. În aceste cazuri procurorul, anchetatorul şi instanţa de judecată urmează, pentru că sunt în drept (dar nu sunt obligate), având în vedere circumstanţele obiective şi subiective ale cauzei, să înceteze cauza penală.
Liberarea de răspundere penală în prezenţa temeiurilor din prima grupă nu depinde de gradul de pericol social, pe când liberarea de răspundere penală în prezenţa temeiurilor din a doua grupă e posibilă conform legii numai când avem săvârşirea unei infracţiuni ce nu prezintă un grad sporit de pericol social.
Legea penală în vigoare prevede următoarele modalităţi de liberare de răspundere penală:
1) liberarea de răspundere penală datorită expirării unor anumite termene din momentul săvârşirii infracţiunii (art.46 C.P. al R.M.);
2) liberarea de răspundere datorită schimbării situaţiei (alin.1 al art.48 C.P. al R.M.);
3) înlocuirea pedepsei penale cu tragerea la răspundere administrativă (art.48/1 C.P. al R.M.);
4) liberarea de răspundere penală cu încredinţarea celui nevinovat pe chezăşie (art.50 C.P. al R.M.);
5) liberarea minorilor de răspundere penală (alin.4 al art.10 C.P. al R.M.);
6) absolvirea de răspundere penală ca rezultat al actului de amnistie (art.53/1 C.P. al R.M.).
În afară de aceste modalităţi, partea specială a legislaţiei penale stabileşte unele cazuri ale liberării de răspundere penală pentru săvârşirea unor infracţiuni concrete. Astfel, alin.2 al art.61 C.P. al R.M. prevede liberarea de răspundere penală a cetăţenilor R.M., recrutaţi de serviciul de spionaj străin pentru activitate duşmănoasă contra R.M., dacă ei n-au comis nici un fel de acţiuni pentru a îndeplini sarcina criminală primită şi au declarat autorităţilor despre legătura lor cu serviciul de spionaj străin. În alin.3 al art.188 se indică că persoana ce a dat mită e liberată de răspundere penală, dacă mita i-a fost estorcată sau dacă, după darea mitei, această persoană a declarat benevol cele întâmplate.
Persoana vinovată poate fi liberată de răspundere penală la etapa intentării procesului penal, în procesul examinării cauzei şi dezbaterilor judiciare, însă până ce judecata se va izola în camera de consiliu pentru a determina sentinţa de condamnare.
După conţinutul juridic, prin liberarea de răspundere penală se înţelege liberarea vinovatului de toate consecinţele juridice ale infracţiunii, direct de pedeapsa şi antecedentele penale. Liberarea de răspundere penală nu înseamnă declararea persoanei nevinovate şi nu o absolvă pe aceasta de
răspunderea materială pentru săvârşirea faptei şi de sancţiunile administrative şi disciplinare. Forma procesuală de liberare de răspundere penală constă în încetarea procesului penal. Persoanei i se reîntorc toate obiectele, documentele şi lucrurile confiscate.
Liberarea de răspundere penală poate consta în renunţarea instanţei de judecată de a intenta dosarul penal, în clasarea cauzei sau în renunţarea de a pronunţa sentinţa.
Prin liberarea de răspundere penală se înţelege actul organelor justiţiei, la latitudinea cărora, pe baza stabilirii gradului socialmente periculos nu prea mare, atât al infracţiunii săvârşite, cât şi al persoanei vinovate, liberează persoana respectivă de aprecierea negativă dată de stat faptei infracţionale, care urma să fie exprimată în sentinţa de condamnare.
Proiectul noului Cod penal în art. 54 prevede liberarea de răspundere penală :
Persoana care a săvârşit o faptă ce conţine semnele componenţei de infracţiune poate fi liberată de răspundere penală de către instanţele judecătoreşti

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.