Libertarianismul

Trimis la data: 2015-06-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Tudor_H
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Chiar daca aparent a doua jumatate a secolului XX a fost dominata de ideologii sociale sau anticapitaliste, care cautau bunastarea cetatenilor sau prezervarea mediului sau a drepturilor unor minoritati considerate ca discriminate, nu este mai putin adevarat, asa cum am vazut si in semestrul trecut, ca au existat si miscari politice si in special economice de tipul neoconservatorismulu,i care au subliniat rolul exceptional al pietei libere si al capitalismului in general ca producator de bunastare si de inovatie sociala.
Linia deschisa de Hayek si de ceilalti autori liberali care se opuneau socialismului si planificarii in general, si in special impotriva welfare-state-ului a fost privita initial cu suspiciune, dar apoi a fost imbratisata de tot mai multi teoreticieni - in special de origine anglo-saxona. Tezele de la care plecau acestia erau in buna masura reluari ale liberalismului clasic puse in contact cu structura societatii contemporane care desi democratica in plan politic accepta interventia tot mai mare a statului in economie si in viata sociala.

Chiar si in SUA, unde interventia statului este minima, se putea observa o anumita presiune a structurilor politice de a interveni in procesul de schimb si in cresterea taxarii si impunerea unei impozitari progresive, masuri considerate ca fiind punctul de plecare spre un anumit tip de socialism.Ideologia care s-a dezvoltat pentru a contracara aceste masuri ale statului bunastarii a fost numita libertarianism, ideologie care s-a dezvoltat mai degraba ca un mixtum intre liberalismul clasic in perspectiva economica si neoconservatorism in linie politica.

Situarea acestei ideologii la stanga sau la dreapta, datorita liniei ideologice care baleiaza de la liberalism la conservatorism radical si in final are trimiteri inspre anarhismul individualist.
David Gauthier considera ca se poate folosi termenul de liberal pentru libertarianism datorita premisei acestuia privind societatea "[libertarianismul] considera ca o societate esential dreapta este neutra in raport cu scopurile membrilor ei si neaga orice idee de dreptate care este legata de orice conceptie substantiala despre ceea ce este bine atat pentru indivizi cat si pentru societate".

Si in aceasta acceptiune este evident ca libertarianismul este o ideologie care se doreste o continuare politica a liberalismului.
Pe de alta parte Ronald Dworkin considera ca libertarianismul face parte din familia politica a conservatorismului, datorita apetentei acestuia pentru capitalism ca expresie a pietei complet libere. Caci, considera el, termenul de liberalism este asociat astazi cu schimbarea, cu deschiderea inspre stat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.