Libertatea

Trimis la data: 2013-03-06
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 0
Autor: MItrea Adrian Marian
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Libertatea este, intr-o prima acceptiune, (libertatea de credinta) capacitatea omului a se conforma sau nu indemnurilor, poruncilor, legilor lui Dumnezeu. Unii inteleg aceasta libertate ca libertate a bunului plac, luand-o ca acoperamant al rautatii si in felul acesta ajung robi ai stricaciunii. Sintagma trimite la a doua acceptiune:libertatea este starea de eliberare in raport cu pacatul care ne inrobeste. Adevarul propovaduit de Hristos ne face liberi, ne elibereaza din captivitatea pacatului, asa cum ne spune insusi Mantuitorul.(Ioan 8.34)
Omul contemporan cade uneori in anumite patimi care ii afecteaza grav libertatea, unele aparute recent in istoria omului, cum ar fi dependenta de televizor, dependenta de internet si dependenta de jocurile pe calculator, sau in unele ceva mai vechi cum ar fi fumatul, drogurile sau jocurile pe bani. El trebuie sa fie constient ca ,,Fiecare este robul lucrului de care este biruit", precum spune apostolul Petru.(2Pet2.19). Apostolul Pavel spune: ,,Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapanire pe mine."

Libertatea bunului-plac nu este adevarata libertate
Libertatea fara poruncile si legile lui Dumnezeu, care este o libertate arbitrara, a bunului-plac, nu este o libertate de dorit. In Deuteronom se spune ca Dumnezeu da urmatoarele porunci si legi poporului lui Israel: trebuie sa nimiceasca toate locurile de inchinare ale Neamurilor, sa surpe altarele, sa le sfarame stalpii idolesti, sa le arda in foc copacii inchinati idolilor lor, sa darame chipurile cioplite ale dumnezeilor lor, sa le faca sa piara numele din locurile acelea (vezi inchinarea la dumnezei straini);

apoi sa- L caute pe Dumnezeu la locasul Lui, sa mearga ,,la locul pe care -l va alege Domnul Dumnezeul vostru, din toate semintiile voastre, ca sa-Si aseze acolo Numele Lui", sa aduca acolo arderile lor de tot, jertfele lor, zeciuielile lor, cele dintai roade, darurile aduse ca implinire a unei juruinte, darurile de buna voie, si intaii-nascuti din cirezile si turmele lor. Apoi incheie:,,Sa nu faceti dar cum facem noi acum aici, unde fiecare face ce -i place, fiindca n-ati ajuns inca in locul de odihna si in mostenirea pe care v-o da Domnul, Dumnezeul vostru".[1]

In aceasta stare de libertate arbitrara se afla asadar poporul lui Israel inainte de a lua in stapanire tara sfanta. In Cartea Judecatorilor se spune la un moment dat:,,In vremea aceea, nu era imparat in Israel. Fiecare facea ce -i placea".[2] , sintagma care va reveni pe parcursul aceleiasi carti.[3] Este aceeasi stare de libertate arbitrara datorata aici lipsei unui imparat care sa faca cunoscute legile si poruncile Domnului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.