Libertati fundamentale

Trimis la data: 2011-08-29 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 203 Nota: / 10 Downloads: 7
Autor: Ilona Dimensiune: 851kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
A da o definitie libertatii este un demers dificil, daca nu imposibil. "Nu exista cuvant care sa se preteze mai multor semnificatii diferite si care sa fi exercitat impresii mai variate asupra spiritului omenesc, decat acela de libertate. Unii l-au luat drept un mijloc de a rasturna o persoana careia i se conferise o autoritate tiranica; altii, drept puterea de a alege un superior de care sa fii obligat sa asculti; altii, dreptul de a purta arme si de a fi astfel in masura sa folosesti violenta; in sfarsit, altii, drept privilegiul de a fi guvernati de cineva nascut in propria lor tara sau de propriile lor legi".

Cuvantul dobandeste sensuri si valente diferite in functie de sistemul de referinta adoptat. Astfel, pentru un filosof, libertatea, ca tema centrala a ontologiei, ar putea naste intrebari precum: Omul poate decide singur asupra actiunilor sau gandurilor sale?, Exista o forta transcedentala sau un determinism extern strict care golesc de continut aceasta posibilitate?

Pentru un psiholog libertatea se refera mai ales la autonomia in luarea deciziilor individuale prin raportare la procesele psihice caracteristice omului. Din punct de vedere sociologic libertatea priveste puterea de a decide singur a omului in societate precum si influentele de facto pe care mediul relational le exercita asupra individului.

Spre deosebire de aceste abordari, libertatea din punct de vedere juridic este o notiune, in acelasi timp sociala si normativa. Pe de o parte dreptul, spre deosebire de filosofie sau de psihologie, priveste individul numai ca pe o fiinta sociala, aflata intr-un permanent contact cu semenii sai. Pe de alta parte, spre deosebire de sociologie, dreptul este o diciplina normativa care studiaza individul uman si relatiile acestuia din perspectiva regulilor existente.Dat fiind specificul acestei lucrari, nu ne vom referi in cele ce urmeaza decat la libertate in sensul juridic al termenului.

Astfel cu privire la libertate au existat diverse definitii
date de-a lungul timpului. Intrucat din perspectiva lucrarii de
fata notiunea de libertate se refera la raporturile dintre oameni, la capacitatea de a actiona a cuiva in raport cu ceilalti, consideram ca libertatea poate fi definita ca fiind independenta fata de vointa arbitrara a altuia2. Libertatea este deci acea stare sociala in care coercitia la care omul este supus de catre ceilalti este redusa.

In general prin coercitie se intelege controlul mediului
social in care traieste un individ de catre altcineva in asa fel
incat, pentru a evita un rau mai mare, el este obligat sa
actioneze nu conform unui plan propriu si propriilor sale interese, ci pentru a servi interesele celuilalt. Intr-o asemenea situatie, individul nu poate alege decat raul cel mai mic, in rest el fiind supus total vointei celuilalt.

Pentru pastrarea libertatii in acceptiunea de mai sus este
deci necesara limitarea acestei coercitii. Am spus "limitarea" si
nu eliminarea coercitiei, pentru ca eliminarea sa nu este
posibila. Singurul mijloc de limitare a coercitiei este
amenintarea cu coercitia, asigurarea unui echilibru la nivel
2 Friedrich A. von Hayek, Constitutia libertatii, Institutul European,
social3. In societatea moderna s-a incercat solutionarea acestei
probleme prin investirea statului cu monopolul coercitiei,
incercandu-se astfel limitarea coercitiei exercitata de facto de
catre persoane particulare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.