Lica samadaul

Trimis la data: 2005-12-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.79 / 10
Downloads: 5426
Autor: Octavian-teodor
Dimensiune: 7kb
Voturi: 233
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lica e „vestitul Lica samadaul”, „un om de 36 ani inalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga , cu ochi mici si verzi , si cu sprancenele dese si impreunate la mijloc
Primul dialog dintre cei 2 e revelator. Lica ii spune direct lui Ghita ca e om de temut si ca trebuia sa stie totul despre persoanele care trec pe la han. Autoritatea lui va fi resimtita in permanenta de hangiu, care intelege ca ramanerea la „Moara cu Noroc” e conditionata de castigarea bunavointei lui Lica.

Toate incercarile hangiului de al tine pe Lica departe se dovedesc ineficiente. Puterea lui Lica e covarsitoare. „personajul este polul de referinta al problematici autentice a operei: Lica reprezinta forta in stare sa sfideze legile divine si umane...” (Mircea Zaciu ). Puterea lui sta in nepasarea cu care actioneaza in as atinge scopurile. Lica e obisnuit sa domine oamenii si acestia sa i se supuna.

Umilintele pe care le provoaca i se par firesti. Abil, el intelege ca Ghita simte o atractie deosebita pt bani si uzand de slabiciunea hangiului, il transforma pe acesta intr-o unelata a sa. Cinismul personajului atinge punctul culminant in momentul in care el ii spune hangiului: „Acu nu te mai las sa pleci; ai stat pana acum din incapatanare; trebuie sa stai de aici inainte de frica”. Frica e starea pe care Lica incearca sa impuna, el nu are scrupule in as folosi oamneii pt ai inspaimanta pe ceilalti.

Intruchipare a maleficului, Lica e departe de a fi un personaj simplu. El dispune de o putere de „seductie demonica” (Mircea Zaciu). Pe Ghita il seduce cu ajutorul banilor. Forta lui negativa e plurala. Simultan cu distrugerea lui Ghita, Lica incearca si seducerea Anei. Progresiv Samadaul reuseste sa se apropie tot mai mult de tanara sotie a lui Ghita.

Si Anei , Lica ii impune un sentiment de frica si de dispret amestecate cu o anume fascinatie reprezentand raul Lica e imun la suferinte, si de aceea crimele sale nu-i trezesc remuscari. Intruziunea in viata sa linistita si fericita a cuplului Ghita – Ana nu are continut sentimental tragedia traita de Ghita ii trezeste mai degraba reactii cinice.

Cu toate acestea, si destinul sau va fi legat de cel a lui Ghita si al Anei. Slavici sugereaza ca sirul faradelegilor, chiar faptuite de un om puternic ca lica, se rupe la un momendat. In noaptea de pasti , cand Ghita pleca sa-l aduca pe Pintea pt al prinde, Lica ramane singur cu Ana si o poseda. Fata de gestul disperat al Anei, in fata daruiri ei, puterea lui Lica , pare a suferi prima fisura. Desi refuza sa o ia cu el , Lica ramane in gand cu imagine femei: „ de femeie m-am ferit intotdeauna, si acum la batranete tot nu am scapat de ea”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.