Lichenii si muschii

Trimis la data: 2015-05-22
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Fotea radu
Dimensiune: 1262kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lichenii sunt un grup aparte de organisme, rezultate in urma convietuirii permanente dintre o ciuperca si o alga verde sau o alga albastra. Corpul vegetativ rezultat (talul) este total diferit morfologic, structural si fiziologic fata de cei doi parteneri care participa la simbioza. Traiesc in unele din cele mai dificile conditii de pe Terra in tundra arctica, deserturi, coaste stancoase, la inaltimi mari sau in anumite zone toxice(deseuri de mine).
La exterior lichenii par a fi un singur organism, in realitate insa prezinta o convietuire a doua organisme - alga verde sau albastra unicelulara si ciuperca pluricelulara.
1. Lichenii se deosebesc de alge prin:
a. Structura diferita a talului;
b. Dupa arealul de raspandire.
2. Lichenii se deosebesc de ciuperci prin:
a. Aspectul exterior al talului, ce reprezinta partea vegetativa a lichenului, ce traieste nu in substrat, precum hifele ciupercii, dar pe substrat;

b. Procesul de formare a sporilor are loc in apotecii, peritecii si cleistotecii. Acestea prezinta toata partea supraterestra a ciupercii, iar la licheni aceste organe sunt reprezentate prin discuri mici, virgule si puncte intunecate.
Nu orice convietuire dintre o ciuperca si alga formeaza lichen.
Lichenii sunt un grup specific de organisme inferioare. Corpul lor e de dimensiuni mici si poate avea diferite forme.
Deosebim mai multe tipuri de licheni:

Crustacei care se caracterizeaza prin: margine neteda, rezista la conditii aspre ale mediului inconjurator strans lipiti de substrat, au o actiune corosiva asupra rocilor pe care traiesc si sunt cei mai numerosi si mai raspanditi in natura; frunzosi sau foliacei care se fixeaza de substrat in mai multe locuri datorita manunchiurilor de hife, numite rizine, mai rar prin hife separate; arborescenti sau tufosi se caracterizeaza prin crestere vertical, talul este ramificat, cu ramuri cilindrice sau turtite, netede sau verucoase si sunt fixati de substrat cu baza numai printr-un punct, iar rizinele lipsesc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.