Lider de succes

Trimis la data: 2011-03-04 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 1239
Autor: Mihaella_22 Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ocazia de a conduce apare in fiecare zi, astfel incat pana si cei mai receptivi indizivi se afla uneori in situatia de a- si asuma raspunderea pentru ceva. Cu cat acestia sunt mai bine pregatiti pentru a raspunde acestor provocari de a ocupa pozitia de lider, cu atat mai repede isi dezvolta noi deprinderi, increderea in sine si intuitia personala.

Arta de a fi lider se dobandeste prin exercitiu si efort, chiar daca pregatirea inadecvata, modestia, lipsa increderii sau lipsa de experienta va fac sa va indoiti de dumneavoastra. Acest proces incepe adesea in momentul in care indivizii descopera ca au calitati si puncte tari asociate de obicei cu postura de lider.

Atunci descoperirea propriilor resurse ii surprinde. Dupa ce se dezvaluie aceasta forta interioara, existenta ei nu este uitata usor. Exploatarea noilor calitati descoperite determina perfectionarea acestora si creeaza un sentiment de implenire, astfel incat cresterea conduce la crestere.

Fiecare situatie este diferita de celelalte. Desi ocaziile importante sunt seducatoare si atrag atentia, mai mult evenimentele de rutina faciliteaza dezvoltarea calitatilor de lider. Fiecare sansa de a conduce asigura practica necesara si adauga o experienta valoroasa. Este pregatirea pentru evenimentele importante ce urmeaza in viitor.

Liderii potentiali trebuie sa recunoasca, de asemenea, ca pozitia privilegiata implica si responsabilitate. Asumarea raspunderii de a fi lider nu este niciodata simpla, iar arta de a conduce eficient necesita depunerea unui efort considerabil. Acest lucru inseamna presiune, stres si proocare, dar si imense satisfactii dupa indeplinirea cu succes a unei sarcini.

Deoarece majoritatea oamenilor sunt in cea mai mare parte a timpului subordonati, o parte din efortul de a va dezvolta calitatile de lider ar trebui sa vizeze si dezvoltarea calitatilor de subaltern. Cele doua seturi de deprideri sunt complementare. Un subaltern indemanatic stie cum sa contribuie la succesul liderului, pe cand un lider satisface necesitatile subalternilor, in avantajul reciproc al tuturor.

Pentru a fi un lider de succes sunt esentiale 7 aspecte:
1)constientizarea propriei pozitii
2)intelegerea celorlalti oameni
3)puterea si autoritatea
4)comunicarea
5)luarea deciziilor
6)crearea unei viziuni
7)asumarea raspunderii

Constientizarea propriei pozitii
Primul pas pe drumul succesului ca lider este constientizarea propriei pozitii. Liderii trebuie sa- si rezerve timp pentru a reflecta asupra punctelor tari, respectiv asupra celor slabe ale comportamentului lor. Aceasta asigura baza cresterii performantei, precum si a increderii in sine si a intelegerii celorlalti oameni.

Liderii care nu se gandesc la propria lor conditie sunt ca muzicienii afoni. Chiar daca ating ca tehnica acuratetea necesara, prin munca si exercitiu, incep fiecare actiune avand un dezavantaj evident. Acestia trebuie sa aiba simt artistic si capacitatea de a recunoaste cand gresesc.

Exista 4 aspecte legate de constientizarea propriei valori:
- regulile de baza in arta de a conduce
- autoanaliza
- urmarea liderului
- dezvoltarea personala

Regulile de baza in arta de a conduce- de obicei exista 3 convingeri unanim acceptate in ceea ce priveste arta de a conduce:
1)Liderii se nasc pentru a fi lideri
2)Un lider este caracterizat de anumite calitati, cum ar fi ambitia, farmecul personal, increderea, initiativa, creativitatea, simtul raspunderii
3)Situatiile creeaza lideri care isi adapteaza comportamentul pentru a raspunde cerintelor specifice unui anumit grup, loc sau timp.

Liderii stiu ca respectul se castiga. Atitudinea liderului fata de cei ce- l urmeaza inspira loialitate. Acest lucru este mult mai important decat dreptul dobandit prin mostenire, calitatile personale, o anumita situatie sau o combinatie intre toate acestea. A fi lider inseamna a prezenta o viziune astfel incat ceilalti sa doreasca sa o materializeze.

E nevoie de calitatile ce tin de cultivarea relatiilor cu ceilalti oameni si de organizarea eficienta a resurselor. Oricine poate dobandi aptitudinile necesare unui lider. Sarcinile liderului sunt: concentrarea atentiei asupra unui scop, influentarea evenimentelor si organizarea activitatii. Cooperarea intre colegi este inspirata de incurajarea unui sentiment de slujire a unei cauze comune si de constientizarea importantei sarcinii de indeplinit.

Este nevoie de incredere in sine pentru a-i incuraja pe altii sa indeplineasca sarcinile trasate si pentru a monitoriza progresul, evidentiind in permanenta o viziune comuna. O sursa importanta a acestei increderi este respectul pe care il au liderii pentru ei insisi si pentru alti oameni.

In mod ironic, cei care isi cunosc deja valoarea castiga in mod natural respect si recunoastere din partea altora, pe cand cei care trebuie sa- si dezvolte acest sentiment nu se bucura de aceeasi recunoastere din partea celorlalti. Acestia trebuie sa inceapa singuri procesul de dobandire a constiintei propriei valori.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.