Lider versus politruc

Trimis la data: 2013-06-07
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.07 / 10
Downloads: 0
Autor: emil
Dimensiune: 17kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conducerea grupelor sociale este o problema de etica si pregatire teoretica. Referatul trateaza in ce masura pregatirea politica poate influinta comportarea grupului. Trei copii reuniti in fata blocului se constituie de indata intr-o gasca. Conducatorul acestei gasti este intotdeauna cel mai guraliv, cel mai agresiv. Gasca este pasibila de orice. Poate constitui o asociere pentru lamurirea reciproca a cunostintelor scolare (cazul fericit) dar poate constitui asocierea unor rebeli violenti, deranjati dese ori de restrictii parintesti neadecvate. Nu conteaza varsta sau sexul.
Este o realitate de necontestat si depinde de etica celor care se asociaza. Etica este cu totul altceva decat ceea ce se intelege, in special in domeniul politic, despre educatie. Pacat ca cei 7 ani de-acasa au fost reduse prin Lege la 3.Cat timp ne referim la copii, treaca - mearga. Corectarea comportarii parintilor, eventual avertizati de binevoitori, poate reinstaura increderea intre odrasla si educatori ei cu consecinte benefice pentru ambele parti. Parintii se constituie fata de copii lor drept lideri, dar conditionat.

Parintii, cel putin unul dintre ei, trebuie sa-si acorde timpul necesar comunicarii directe. Numai astfel poate castiga atentia, iubirea si ascultarea. Totul se rezuma la incredere reciproca care trebuie palpabil exprimata. Mult mai grav este cand se manipuleaza, uneori voit grupe de adulti. Exista o stiinta a conducerii pe care viitori manageri, adica directori, ar trebui sa o studieze. Dar exista si factori naturali, in sensul ca unii oameni sunt dotati de la natura de un simt gospodaresc special si pot convinge pe cei din jur. De regula ei pot fi usor detectati caci gospodaria lor prospera din nimic, Chiaburii satelor, fostii dusmani ai societatii comuniste, sunt un graitor exemplu.

Ar putea un chiabur sa conduca satul? Bineinteles, iar satul va arata ca gospodaria sa, adica infloritor.Conducerea este un rau necesar. Ori cat de buna ar fi o orchestra, fara dirijor nu face doua parale. Mircea Eliade in monumentala sa triologie Istoria Religiilor urmareste in timp efectul conducerii. Lucrarea nu se ocupa exclusivi de clerici sau echivalentii lor incepand in epoca de piatra ci foloseste religia drept fir conducator, un fir al Ariadnei, in labirintul istoriei.

In economia de subzistenta tribala, aidoma marilor turme de bizoni, era necesar un conducator voinic si sprinten, un exemplu de urmat pentru toata comunitatea. Necesitatile psihicului uman, din ce in ce mai pregnante in cursul dezvoltarii individului, a creat si un conducator spiritual, uneori cu atribut de medic, care imbarbata tribul invocand ajutorul unor entitati superioare devenite in timp Dumnezeu. Astfel puterea conducerii a fost intotdeauna duala combinand forta cu gandirea.
Incepand din evul mediu puterea executiva sa separat de puterea spirituala.

Regii si nobilimea au acaparat puterea executiva iar Biserica se ocupa de sufletele muritorilor. Se duceau aspre lupte dupa care una din cele doua puteri predomina, succesiv.Regalitatea si in general nobilimea (conducerea locala) se baza exclusiv pe mostenire. Biserica a fost aceea in care au aparut germenii eligibilitatii adica alegerea conducatorului din masa colectivitatii asa cum se proceda in epoca
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.