Liliacul - Planta

Trimis la data: 2008-02-16
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.00 / 10
Downloads: 284
Autor: Ecaterina
Dimensiune: 349kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
LILIAC, lilieci, s.m. Arbust înalt cu frunze ovale, cu flori plăcut mirositoare, albe sau colorate în diferite nuanţe de violet sau albastru-violet, crescute în formă de buchete, cultivat ca plantă ornamentală; iorgovan, mălin (Syringa vulgaris).Familia: Oleaceae;
Aspect: Arbust;Inaltime: pana la 6 m;Diametru: 1-3 m;Utilizare: pentru decorarea gradinilor, ca floare de glastra.Perioada de inflorire: Primavara- vara.Expunere: Plin soare, partial umbra;Udare: Abundenta;Sol: prefera un sol usor acid si bine drenat;Rata de crestere: medie;Plantare: sol cu un drenaj bun si bogat in humus, cu ajutorul semintelor, lastarilor sau drajonilor.
A fost cultivat in Franta incepand cu anul 1800.

Este o planta rustica, care nu are nevoie de conditii speciale, este foarte adaptabila, rezistand si intr-un aer destul de poluat.

Liliacul (Syringa vulgaris) este un arbust ornamental de talie mica, foarte cunoscut in popor. Infloreste in lunile aprilie-mai. In scopuri terapeutice, de la liliac se folosesc frunzele si florile, acestea avind calitati tonice, astringente si revulsive.

In acest gen intra aproximativ 20 de specii de arbusti. Au florile foarte parfumate si reunite in ciorchini.

Specii si soiuri: Syringa vulgaris, Syringa y persica, Syringa afghanica, Syring pubescens patula, Syringa amurensis, Syringa villosa, Syringa josikaea

Cultivare: usoara. Pentru cultivarea acestora se recomanda terenurile bogate in humus si bine drenate. Suporta temperaturile joase, dar necesita-in timpul perioadei de inflorire, mai ales - soare si udari regulate.

Reproducere: Se poate produce prin insamantare primavara sau toamna, marcotaj, butasire artificiala sau prin altoire.

Pericole: Aceste specii pot fi atacate de cosenile, tipsidre sau diverse ciuperci, care se combat prin insecticide si substante specifice.


Liliacul este un arbust ornamental cu flori simple sau duble, colorate diferit (alb, roz, rosu, violaceu).

Arbust cu flori placut mirositoare, simple sau batute, de la alb la purpuriu si violet.

Planta rustica, care nu necesita conditii speciale, fiind usor adaptabila. Infloreste la sfarsitul lui aprilie, inceputul lunii mai. Se inmulteste prin seminte, lastari, drajoni (lastari crescuti din radacina).

Infloreste primavara, in lunile aprilie-mai si florile acestuia avand un parfum deosebit de placut.

Liliacul supravietuieste chiar si in conditii vitrege. Ei cresc cel mai bine in soare direct, pe un sol bine drenat. Plantarea butasilor nu trebuie sa fie mai adanca decat radacinile acestora.

Inmultirea se face prin seminte sau butasi de radacina, dar si prin altoire. cresterea se poate forma sub forma de tufa, sau cu un trunchi de 1,20-1,40 m si coroana.

Taierea florilor este bine sa se faca cu coada cat mai scurta, deoarece liliacul infloreste pe ramurile de un an, din mugurii terminali sau din apropierea lor. In cazul in care florile sunt taiate cu coada lunga, in anul urmator florile vor fi mai putine.


Liliacul carpatin (syringa josikaea): specie endemica relict tertiar, raspândita în estul M. Padurea Craiului, pe Valea Iadului (în raza localitatii Remeti), în nordul M. Vladeasa (v. Draganului, v.Somesului Cald) si în M. Bihor (v. Ariesului, Galbenei).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.