Limba

Trimis la data: 2013-10-17
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.31 / 10
Downloads: 0
Autor: dan.craciun
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Partea dorsala a limbii Dorsum linguae este usor bombata, partea anterioara fiind libera cu un sans median Septum linguae fiind locul de insersie a muschilor limbii (care sunt bogat vascularizasi si inervasi), in partea posterioara mucoasa limbii prezinta deschiderea glandelor salivare, partea ventrala (inferioara), median este legat de planseul cavitasii bucale prin fraul limbii (Frenulum linguae), astfel incat numai varful limbii este liber.Baza limbii (Radix linguae) este prin muschi si ligamente fixat de laringe.
Mucoasa dezvoltata care acopera limba este continuarea mucoasei cavitasii bucale pe care se afla papilele linguale (Papillae linguales), prelungiri cu forme diferite Papillae filiformes, Papillae conicae, Papillae lentiformes cu rol mecanic (la rumegatoare aceste papile sunt acoperite cu strat cornos ceea ce determina aspectul aspru al limbii).

Papilele gustative (Papillae gustatoriae) ce au forma de ciuperca (Papillae fungiformes) care sunt terminasiile nervilor glosofaringian si facial au rol senzitiv: tactil, termic si gustativ.
Pe marginea limbii se afla papilele Papillae vallatae ce sunt inconjurate de un brau de glande salivare, pe cand Papillae foliatae (papilele lamelare) dezvoltate la cabaline, nu sunt prezente la toate mamiferele.

Mucoasa limbii consine mai ales la baza limbii numeroase glande salivare.Mai demult s-a cautat zonarea limbii dupa simsul gustativ (sarat, acru, dulce,amar) teoria lui David Hanig (1901) teorie ce azi este considerata falsa.Limba are rolul de prehensiune (la unele animale) transport, amestec cu saliva si ajutor in masticasia si deglutisia hranei la nivelul faringelui.

La om are un rol important in vorbire, formarea sunetelor articulate.
De asemenea joaca un rol important ca organ gustativ (a gustului dulce, acru, amar, sarat, gras) aceste papile gustative fiind uniform repartizate pe suprafasa limbii, cu excepsia gustului amar care este mai bine reprezentat la baza limbii.

Limba prezinta mai multe tipuri de inervasie:
- senzitiva: de la perechea V de nervi cranieni(trigemeni), prin acesti nervi putem simsi temperatura alimentelor;
- motorie: de la perechea XII de nervi cranieni(hipoglosi), acesti nervi intervin in miscarile limbii in deglutisie, in masticasie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.